Kristillinen maailma on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, mutta Venäjän ortodoksinen kirkko seisoo maan johdon takana. Suomalaisasiantuntijan mukaan kirkon johto tukee Venäjän hyökkäyssotaa eikä tämä tuki todennäköisesti tule murtumaan.
Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkan Kirillin puheet Venäjän hyökkäyksestä ovat keränneet arvostelua ja patriarkkaa on vaadittu tuomitsemaan Venäjän sotatoimet Ukrainassa. Helsingin yliopiston dosentin Jaakko Rusama sanoo, että kirkko on alkanut toistaa valtion johdon propagandaa. Kirkon kannalta tämä on iso ongelma.
– Kirkon oma identiteetti ja kriittinen ote valtiovaltaan kärsii, hän selittää.
Rusaman mukaan Venäjän ortodoksisen kirkon ja valtiovallan läheisillä suhteilla on pitkä historia. Riippumatta siitä, oliko maan johdossa presidentti, tsaari tai kommunistisen puolueen pääsihteeri, kirkko pysyy esivallan tukena. Nyt kirkko toistaa valtiovallan sanomaa myös siksi, että lännessä vihollinen on Venäjälle ja sen kirkolle yhteinen.
– Puhumme nyt siitä venäläisestä ajatuksesta, jonka mukaan länsi ja länsimaiset arvot ovat uhka.
Onko Venäjän kirkko hylännyt viidennen käskyn?
Viides käskyy sanoo, "älä tapa". Onko Venäjän ortodoksinen kirkko unohtanut tämän käskyn?
Rusaman mukaan kysymys on ihan aiheellinen. Vuonna 2000 Venäjän ortodoksinen kirkko sanoutui hänen mukaansa selkeästi irti kaikesta hyökkäyssodasta.
– Nyt me olemme kuitenkin tilaneessa, jossa kirkon johto tai kirkko tukee tätä hyökkäyssotaa.
Venäjän ulkopuolella ortodoksiset kirkot ovat vedonneet Kirilliin ja Venäjään sotatoimien loppumiseksi. Myös Venäjällä 300 pappia allekirjoitti lausunnon, jossa tuomittiin sotatoimet.
MTV Uutiset
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Rusama ei usko, että Kirill muuttaa kantaansa ja vaikka muuttaisikin Venäjän johto jatkaisi sotaa myös ilman kirkon tukea. Uskovat eivät voi kuitenkaan jäädä toimettomiksi.
– Pahuutta vastaan on syytä taistella. Nyt me olemme näkemässä sellaisia tekoja, jotka eivät ole kirkon luonteen mukaisia.