Pääsiäisenä yli 250 kuolonuhria vaatineet islamistisen terroristijärjestö Isisin tekemät hyökkäykset ovat aiheuttaneet tylyä takapakkia Sri Lankan nousussa olleelle turismille. Tilanne on aiheuttanut toimenpiteitä myös suomalaisissa matkatoimistoissa
Intian kaakkoispuolella sijaitsevan saarivaltion matkailu on ollut menestystarina jo liki kymmenen vuotta.
Esimerkiksi viime vuonna maassa kävi noin 2,3 miljoonaa turistia, mikä tiesi sille 4,4 miljardin dollarin tuottoja. Tämä oli edellisvuotta 12 prosenttia parempi tulos.
Tunnettu matkaopasfirma Lonely Planet oli huomannut kehityksen ja nimennyt maan vuoden 2019 kiinnostavimmaksi matkakohteeksi.
Sitten Isis hyökkäsi pääsiäissunnuntaina 21. huhtikuuta maan suurimman kaupungin Colombon kirkkoihin ja luksushotelleihin.
Se sai saaneet useat matkanjärjestäjät esimerkiksi Venäjällä, Norjassa ja Iso-Britanniassa perumaan varauksiaan. Hotellivarausten määrä on romahtanut 85–90 prosenttia, minkä myötä rannat ja hotellit ovat tyhjentyneet matkailijoista. Seurauksista kertoi ensimmäisenä yhdysvaltalainen uutistoimisto AP.
Suomessa Ulkoministeriö kehotti välttämään tarpeetonta matkustamista maahan.
”Sri Lanka on nähty potentiaalisena uutena kohteena”
Sri Lankaan kohdistunut turismi on ollut Suomessakin nousussa, kommentoi Suomen matkatoimistoalan liitto SMEL Ry:n toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.
– Paljon Aasiassa matkustaneet ihmiset ovat hakeneet uusia kohteita, ja Sri Lanka on ollut yksi sellainen. Maan viime vuosina rauhoittunut poliittinen tilanne on ollut mahdollistamassa myös turismin kasvua. Siksi isku oli järkyttävä ja odottamaton myös matkailualalle.
Sri Lankan matkailun luonne on kuitenkin Mäki-Fräntin mukaan ollut erilaista kuin perinteisemmissä lomakohteissa.
– Maa ei ole varsinainen rantakohde, vaan siellä käyvät pienemmät matkustajaryhmät, jotka tutustuvat laajasti maahan. Sri Lankaan kohdistuvaa suomalaisten matkustusintoa ei kuitenkaan voi verrata esimerkiksi Vietnamiin ja Thaimaahan.
Terrorismin vaikutus turismiin riippuu kohdemaasta
Tällä hekellä Sri Lanka on edelleen Ulkoministeriön pannassa. Se ei suosittele matkustamista maahan, ja tätä ohjeistusta noudattavat myös kotimaiset matkatoimistot.
Esimerkiksi viikoittaisia reissuja saarivaltioon järjestänyt Apollomatkat on kohdistanut varauksensa muualle.
– Pyrimme tällaisissa tapauksessa järjestämään jo varanneille asiakkaille aina korvaavia matkoja, sanoo toimiston myyntipäällikkö Kimmo Rasimus.
SMEL:in Heli Mäki-Fränti toteaa, että suomalaisten turistien suhtautuminen potentiaalisesti epävakaisiin matkakohteisiin riippuu siitä, miten tuttuja maita ne ovat.
– Esimerkiksi Pariisiin tai Nizzaan vuosina 2015 ja 2016 kohdistuneet terroriteot eivät ole juurikaan vaikuttaneet Ranskan-matkailuun. Ihmiset näkevät maan laajemmassa mittakaavassa.
Tilanne on hänestä eri Sri Lankan tai vaikkapa Haitin kaltaisten kaukomaiden tapauksissa.
– Jos niissä tapahtuu jotakin järkyttävää, ja turistit yhdistävät kohteisiin ensisijaisesti nämä ikävät uutiset, voi sillä olla hyvin pitkäaikaisia vaikutuksia matkustushaluihin.
Suomalaiset matkustavat enemmän Etelä-Eurooppaan, uutena Albania
Tilastokeskuksen vuoden 2018 raportin mukaan suomalaisten vapaa-ajanmatkailu kohdistuu enenevissä määrin Etelä-Eurooppaan. Myös Suomen matkatoimistoalan liiton Heli Mäki-Fränti korostaa suomalaisten perinteisiä kohteita, kuten Kreikkaa ja Kanariaa.
Apollomatkojen Kimmo Rasimus nostaa kesän uudeksi eurooppalaiseksi hittikohteeksi Albanian.
– Maan infrastuktuuri on kehittynyt viidessätoista vuodessa merkittävästi, joten se ei ole lainkaan niin alkeellinen kuin ennen. Tänä vuonna sellaiset rantakohteet kuin Saranda ja Durres ovat lyöneet toden teolla läpi.