Turmakopterin omistajayhtiö talousvaikeuksissa –"kopterissa istutaan kuin sillit suolassa"

Turmakopteri Norja
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 30.04.2016 10:28

MTV UUTISET–STT–NTB

Norjan rannikolla tuhoutuneen helikopterin omistanut yhtiö CHC Helicopter Service on norjalaismedian mukaan ollut talousvaikeuksissa. Dagens Näringsliv -lehden mukaan luottoluokittaja Moody's alensi äskettäin yhtiön luokitusta.

Kanadalainen helikopteriyhtiö ei kyennyt maksamaan erääntyneitä lainakorkoja.

Norjalaistietojen mukaan tuhoutuneen kopterin malli on ollut epäsuosittu Pohjanmeren öljykenttien työntekijöiden keskuudessa. Kopterimallia pidetään vanhentuneena ja turvallisuudeltaan heikkona. Sama malli on ollut neljän vuoden aikana viidessä onnettomuudessa Britanniassa.

– Tätä kopterityyppiä koskeva epäluottamus ei häviä. Se on vanhanaikainen ja epämukava kopteri. Niissä istutaan kuin sillit suolassa, moitti Gullfaks-öljykentän työsuojeluvaltuutettu Hans Fjäre Övrum.

Turmakopteri Norja graffa

Norjan öljytyöntekijöiden liiton puheenjohtaja Hilde Marit Rysst sanoo Klassekampen-lehdelle, että liitto on jo kauan pelännyt helikopterionnettomuutta.

– Meille on tullut useita yhteydenottoja koskien kopterien ylläpitoa ja turvallisuutta, Rysst sanoi.

Tuhoutunut helikopteri oli matkalla Statoilin öljykentältä Bergeniin. Turman syy ei ole tiedossa, mutta flightradar24.com -verkkosivun mukaan kopteri syöksyi 640 metriä alas viimeisen kymmenen sekunnin aikana.

Käyttökielto määrätty

Norjan turmahelikopterin valmistaja on määrännyt toistaiseksi käyttökieltoon helikopterit, jotka ovat samaa mallia kuin maahan pudonnut kopteri. Airbus Helicoptersin päätöksestä kertoi uutistoimisto Reuters varhain aamulla.

Käyttökielto koskee kaupallisia lentoja.

Kaikkien 13:n lennolla olleen uskotaan kuolleen, kun mallin H225 Super Puma helikopteri putosi Pohjanmeren rannikolla lähellä Bergeniä eilen. Öljynporauslautalta palaamassa olleen kopterin roottorin epäillään irronneen kesken lennon. Silminnäkijät kertoivat kuulleensa kopterista myös räjähdyksen.

Britannia ja Norja määräsivät turmatyyppiä olevat helikopterit käyttökieltoon jo ennen kuin Airbus teki saman päätöksen.

Suomessa Rajavartiolaitoksella on käytössään kolme saman valmistajan AS332 Super Pumaa. Ne ovat vanhempia ja kevyempiä kuin Norjassa tuhoutunut helikopteri.

Vartiolentolaivueen komentaja Antti Pesari sanoi STT:lle, että Norjan turma ei aiheuta Rajavartiolaitoksessa mitään toimia.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat