KRP:n tutkii tapaus, jossa irakilaismiehen ja tämän tyttären epäillään lavastaneen miehen kuoleman Irakissa ja vaatineen sen jälkeen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa EIT:ssä korvauksia miehen poismenon johdosta.
EIT antoi Suomelle langettavan päätöksen, jossa se totesi miehen olleen oikeutettu turvapaikkaan ja määräsi Suomen valtion maksamaan tyttärelle korvauksia 20 000 euroa ja oikeudenkäyntikulut.
Lue myös: Yle: Kuolleeksi luultua irakilaismiestä epäillään törkeästä petoksesta ja väärennöksestä – jo aiemmin vangittiin miehen tytär
EIT piti todistusta luotettavana
Jo oikeudenkäynnin yhteydessä Suomi oli huomioinut, että sille ei ollut toimitettu tapauksessa viitattujen kuolintodistuksen ja poliisiraportin alkuperäisiä versioita, joten se ei voinut varmistua niiden aitoudesta tai alkuperästä.
EIT kuitenkin katsoi, että sillä ei ollut syytä epäillä sitä, että mies olisi kuollut ampumavälikohtauksessa Irakissa.
– Oikeus katsoo, että toimitetut kopiot ja käännökset kuolintodistuksesta yhdessä poliisiraportin kopioista ja käännöksistä antavat riittävän näytön asiasta, tuomiossa todetaan.
KRP epäilee kuitenkin tekemiensä tutkimusten ja kansainvälisen yhteistyön perusteella, että asiakirjat olivat väärennettyjä ja mies hengissä. Näin ollen ainakin naiselle maksetut korvaukset olisivat perustettomia.
Lue myös: Isänsä kuoleman lavastamisesta ja tuhansien korvaushuijauksesta epäilty tytär kertonut elämästään medioissa – ”Olisinpa minäkin palannut ja kuollut perheeni kanssa”
Todisteet määrätty salaisiksi
MTV Uutiset pyysi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta pääsyä tutustumaan asiassa todisteena käytettyihin asiakirjoihin. Tuomioistuimesta vastattiin, että tapaus on julistettu luottamukselliseksi, eikä tuomion taustalla oleviin asiakirjoihin siksi pääse tutustumaan.
MTV Uutiset myös tiedusteli, miten tuomioistuin kommentoi käynnissä olevaa rikostutkintaa, harkitsisiko EIT päätöstään uudemman kerran asiakirjojen paljastuessa väärennöksiksi ja onko tapauksessa vaikutuksia EIT:n toimintaan tai joutuuko se tekemään jotain toimia tapauksen vuoksi.
Tuomioistuimen lehdistöpalvelu ei voi kommentoida kansallisia menettelyjä, tuomioistuimesta vastattiin.
Suomi on toistaiseksi jäädyttänyt törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä epäillylle naiselle korvattavaksi määrättyjen varojen maksun. Jos tapaus varmistuu huijaukseksi, voi Suomi pyytää asian uudelleenkäsittelyä EIT:ssä. Oikeusistuin voi tällöin päättää käsitellä asian uudelleen.
Tuloksena voi esimerkiksi olla se, että tyttärelle määrätyt korvaukset perutaan, jos isä tosiaan ei kuollutkaan Irakissa.