OP-ryhmä ennustaa, että asuntojen hinnat jatkavat nousuaan tänä vuonna viime vuoden huippuvauhdin jälkeen. OP:n mukaan kovin hintojen nousu on kuitenkin jo taittunut.
Asuntojen hinnat kohosivat viime vuonna 3,7 prosenttia. Tänä vuonna OP arvioi kasvun hidastuvan 2,5 prosenttiin. Kasvuodotukset ovat siis edelleen huomattavia, vaikka nurkan takana lymyilee korkojen nousu.
OP-ryhmän ekonomisti Joona Widgrén arvioi, että korkojen nousu heijastuu vasta ensi vuoden näkymiin. OP ennustaa, että asuntojen hinnat kohoavat ensi vuonnakin, mutta vaisumpaa 1,5 prosentin tahtia.
– Jos korot nousevat, ja varsinkin jos ne nousevat nopeammin kuin on odotettu, niillä on sinällään negatiivinen vaikutus asuntojen hintoihin. Täytyy tietenkin ottaa huomioon se, että hintoihin vaikuttavat monet muutkin tekijät, Widgrén muistuttaa.
Talouden yleinen kehitys vaikuttaa korkojen ohella asuntojen hintoihin. Widgrénin mukaan ilmassa on useita talouskehitykseen liittyviä epävarmuustekijöitä.
Myös Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa, että asuntojen hintojen voimakas kasvu hidastuu ja vuokrat nousevat tänä vuonna. PTT:nkin mukaan korkojen nousun vaikutus asuntomarkkinoihin on vielä vähäinen.
– Korot tulevat jatkossa kuitenkin nousemaan selvästi, joten asunnonostajan on syytä tarkkaan miettiä, miten oma talous kestää kasvavat korkomenot, varoittaa PTT:n ekonomisti Veera Holappa tiedotteessa.
OP:n tapaan PTT arvioi, että epävarmuus markkinoilla on suurta. Sitä lisäävät korkojen nousupaineen lisäksi geopoliittiset jännitteet ja epätietoisuus siitä, miten muuttoliike palautuu pandemiasta.
– Nykyinen jännite ei vielä asuntomarkkinoilla näy. Mutta jos Ukrainassa syttyisi avoin konflikti ja se vaikuttaisi talouteen laajemmin, se todennäköisesti lisäisi kotitalouksien varovaisuutta ja lykkäisi asunnonostopäätöksiä, Holappa pohtii.
Lue myös: Korkotason nousun vaikutuksia asuntojen hintoihin on vaikea arvioida – hintoihin vaikuttavat myös monet muut tekijät kuin korko
Asuntojen hinnat nousivat tavallista laaja-alaisemmin
PTT:n ennusteen mukaan vanhojen osakehuoneistojen hinnat nousevat tänä vuonna 2,5 prosenttia, kun viime vuonna nousua oli pandemian siivittämänä 4,0 prosenttia.
Vuokrat vapaarahoitteisissa asunnoissa nousevat 1,3 prosenttia, kun viime vuonna kasvua oli 0,8 prosenttia. Ara-vuokrat jatkavat maltillista 0,9 prosentin nousua.
OP:n Widgrén kertoo, että viime vuonna asuntojen hinnat nousivat laaja-alaisemmin kuin tavallisesti. Hinnat kohosivat useammilla suuralueilla kuin ennen koronaa. Hänen mukaansa hintojen eriytyminen kuitenkin jatkui, ja halutuimpien alueiden vetovoimatekijät ovat säilyneet.
– Etätyön tekeminen varmaan jatkuu koronan jälkeenkin, mikä sinällään tukee isompien asutojen kysyntää, hän sanoo.
PTT puolestaan arvioi, että korona-aika on tuonut useita muutoksia asuntomarkkinoihin. Etätyöskentely on lisääntynyt, työssäkäyntialueet ovat laajentuneet ja asuntojen kysyntä on suuntautunut keskusta-alueiden ulkopuolelle.
– Korona-aika on osoittanut, että ihmisten asumismieltymykset muuttuvat. Siksi olisi tärkeää, että rakennettavista asunnoista tehtäisiin muunneltavia ja yhdisteltäviä, jolloin ne voisivat vastata tuleviinkin tarpeisiin, sanoo PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen.
Lue myös: OP: "Korkotilanne muuttunut dramaattisesti" – tätä korkojen ennakoitu nousu tarkoittaa asuntovelallisille
Sekä osakeasuntojen että omakotitalojen hinnat nousivat
Viime vuonna asuntojen hintojen nousu oli OP:n mukaan nopeinta kymmeneen vuoteen. Asuntokauppoja myös tehtiin joka kuukausi enemmän kuin edellisvuosina keskimäärin. Hinnat nousivat sekä osakeasunnoissa että omakotitaloissa.
Vilkkaimmillaan asuntomarkkinat kävivät kahden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mutta veto rauhoittui hieman loppuvuotta kohden.
– Kaiken kaikkiaan viime vuosi oli erinomainen asuntomarkkinoilla. Hinnat nousivat ennätysvauhtia, mutta eivät kuitenkaan niin nopeasti, että suuria epätasapainoja olisi päässyt syntymään, Widgrén summaa.