Yli puolet suomalaisista ei tee taloudelleen budjettia, selviää OP-ryhmän teettämästä kyselystä.
46 prosenttia suomalaisista tekee budjetin, mutta heistä vain noin kolmannes seuraa budjetin toteutumista.
Naiset ovat kyselyn perusteella miehiä aktiivisempia suunnittelijoita, sillä heistä viidennes kertoo laativansa budjetin ja myös noudattavansa sitä. Miehistä näin tekee vain 11 prosenttia.
Kyselyn perusteella 18–24-vuotiaat nuoret ovat aktiivisimpia budjetin suunnittelijoita, mutta laiskimpia seuraajia. Eläkeläiset ovat tarkimpia budjetoijia ja budjetin seuraajia.
Tarkka budjetin seuraaminen on yleisempää pienituloisten joukossa.
– Tämä on ymmärrettävää, mutta erityisesti näissä taloudellisissa tilanteissa myös suurituloisemman kannattaa miettiä tulojaan ja menojaan, sanoo OP-ryhmän vähittäispankin johtaja Harri Nummela.
Nummelan mukaan iso osa suomalaisista elää vielä nollakorkojen maailmassa, kun korkoa ei ole tarkastettu nousseiden korkojen tasolle. Nyt jos koskaan olisi Nummelan mielestä hyvä hetki laatia budjetti.
Kyselyn perusteella miehet uskovat naisia selvästi useammin omaan talousosaamiseensa. Esimerkiksi asuntolainan koron muodostumisen sanoo ymmärtävänsä erittäin hyvin tai hyvin 37 prosenttia miehistä, mutta naisista alle 20 prosenttia. Inflaation sanoo ymmärtävänsä erittäin hyvin 27 prosenttia miehistä, 14 prosenttia naisista.
– Huolestuttavaa tuloksissa on se, että nuoret arvioivat osaavansa huonoiten taloustermejä. Vaikka esimerkiksi asuntolaina korkoineen ei ole heille välttämättä ajankohtainen, he ovat hiljattain käyneet peruskoulun, jossa taloutta opetetaan, Nummela sanoo.
OP-ryhmä teetti kyselytutkimuksen Taloustutkimuksella. Verkkopaneeliin vastasi vähän yli 2 600 ihmistä tammikuussa, ja kysely on valtakunnallisesti edustava otos 18–79-vuotiaista. Vastausten virhemarginaali on enimmillään 2,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.