Kyselytutkimus: Korkojen ja hintojen nousu iski asuntovelallisiin – näin moni on joutunut karsimaan menoistaan

Asuntolainan korot kuvituskuva
Julkaistu 03.11.2023 00:01

MTV UUTISET – STT

Joka toinen suomalainen asuntovelallinen on vähentänyt rahankäyttöään päivittäisissä menoissa tai siirtynyt ostamaan edullisempia tuotteita hintojen ja korkojen nousun takia, ilmenee Danske Bankin Asuntolainapulssi-kyselytutkimuksesta. 

Niin ikään noin puolet on joutunut vähentämään kulutustaan ei-välttämättömistä menoista, kuten vaatehankinnoista ja ravintolassa käynnistä.

– Osaan kotitalouksista hintojen ja korkojen nousu ovat osuneet kohtuuttomasti. Isossa kuvassa suomalaiset asuntovelalliset pärjäävät kuitenkin hyvin. Vaikka arjen kulujen pienentäminen on tällä hetkellä yleinen puheenaihe, koskettaa se tutkimuksen mukaan vain joka toista suomalaista asuntovelallista, sanoo tiedotteessa Sari Takala, Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja.

Vastaaja pystyi kyselytutkimuksessa valitsemaan monta erilaista vaihtoehtoa, miten hän oli sopeuttanut kulutustaan.

YouGov Finlandin toteuttamaan tutkimukseen vastasi 850 täysi-ikäistä suomalaista, joilla on asuntolainaa. Tiedot kerättiin sähköpostikyselynä syyskuussa YouGovin kuluttajapaneelissa. Tutkimuksen virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös: Näin käy suomalaisten ostovoimalle: Asuntovelallinen häviää tänä vuonna, ansiosidonnaisen saaja ensi vuonna

Osa turvautuu läheisten apuun

Asuntovelallisista neljännes ei ole joutunut tekemään taloudessaan mitään muutoksia korkojen tai hintojen nousun vuoksi. Osuus on ennallaan tämän vuoden helmikuuhun ja viime vuoden marraskuuhun verrattuna.

Vastaajista kymmenen prosenttia kertoi, että on joutunut lykkäämään joidenkin laskujen maksua. Kahdeksan prosenttia kertoi joutuneensa turvautumaan läheisten taloudelliseen apuun. Kuusi prosenttia oli joutunut ottamaan uutta lainaa.

– On hyvä muistaa, että jokaisella on oma, henkilökohtainen inflaationsa. Jos omassa taloudessa ei ole liikkumavaraa, kannattaa selvittää pankin kanssa, auttaisiko esimerkiksi laina-ajan pidennys tai lyhennysvapaa tilanteeseen, Takala sanoo.

1:25imgKatso, miltä bussi näyttää ja miten pienellä rahalla Holappa elää.

Lue myös: Manu Holappa, 47, asuu bussissa, josta teki mielettömän luksusversion: "Eläminen ei maksa juuri mitään"

Suomen Pankilta synkkä viesti asuntovelallisille – koronnostot eivät välttämättä vielä ohi

Tuoreimmat aiheesta

Asuntolaina