Suomessa tulee vuosittain ilmi yli tuhat lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Jokaisen vanhemman kannattaakin pohtia, miten puhua lapselle ihmisistä, jotka voivat tehdä hänelle pahaa.
"Isäsi joutui sairaalaan ja pyysi hakemaan sinut." Nämä seitsemän sanaa saattavat olla tarpeeksi lapsen houkuttelemiseksi väärään autoon. Vastaavia tilanteita varten lapsi voi sopia vanhempien kanssa salasanan, jota lapsi voi vaatia häntä autoon houkuttelevalta.
Mutta miten lapselle kannattaa puhua mahdollisista vaaroista? Meillä moni aivan pienikin koululainen kulkee koulumatkansa yksin. Vaikka Suomessa kidnappaukset ja hyväksikäyttötapaukset ovat melko harvinaisia, asiasta tulee silti keskustella yhdessä lapsen kanssa.
Keskustelu tulee ajankohtaiseksi silloin, kun lapsi alkaa liikkumaan itsenäisesti.
"Liiallinen pelottelu ei kannata"
Keskustelu vieraiden ihmisten kohtaamisesta on hyvä aloittaa viimeistään silloin, kun lapsi menee esikouluun tai kouluun. Jyrkän rajavedon tuntemattomiin ja tuttuihin jakamisen sijaan lapselle kannattaa selittää kokonaisuus.
– Vanhemmille olisi erityisen tärkeää ylläpitää rauhallinen tyyli, eikä olla asian suhteen liian dramaattinen. Liiallinen pelottelu ylipäätään ei kannata, toteaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelin päällikkö Tatjana Pajamäki.
Vaikka Suomessa on Pajamäen mukaan lasten turvallista liikkua, se ei tarkoita sitä, ettei turvallisuusasioista tulisi puhua.
– On tarpeetonta välittää lapselle maailmasta täynnä vaaroja olevaa mielikuvaa. Mutta se ei tarkoita sitä, ettei turvallisuusohjeita tarvitsisi käydä lasten kanssa.
Yksi keskustelu ei riitä, vaan lasta tulisi muistuttaa vieraiden ihmisten kohtaamisesta jatkuvasti.
Rohkeita lapsia tulee muistuttaa useammin
Vieraista ihmisistä puhuttaessa kannattaa huomioida erityisesti lapsen luonne ja lapsen temperamentti.
– Osa lapsista on varovaisia jokaisessa uudessa tilanteessa eikä lisäpelottelu tuo välttämättä mitään myönteistä, Pajamäki toteaa.
Sen sijaan rohkeammin uusiin tilanteisiin lähteville lapsille pitää asiasta puhua eri tavalla ja muistuttaa häntä usein annetuista ohjeista.
Vuonna 2015 lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli tietoon 1 240, mikä oli 13,4 prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden aikana.
Valtaosa seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneista alaikäisistä oli yli 14-vuotiaita, ja hyvin harvassa tapauksessa teko kohdistuu alle kouluikäiseen lapseen.
Mitä nuorempi lapsi on kyseessä, sitä useammin lapsen hyväksikäyttäjä on lapselle entuudestaan tuttu henkilö.
Kun nämä asiat on selvitetty, lapsen ei tarvitse pohtia sitä, onko joku ihminen turvallinen vai ei. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä vaikeampi lasta on laittaa tulkitsemaan eri tilanteita. Tämän vuoksi selkeiden sääntöjen antaminen on tärkeää.
– Kannattaa myös muistuttaa, että aina jos on epävarma jostain, voi aina soittaa äidille, mummolle, naapurille tai muulle tutulle.
Lasta kannattaa ohjata luottamaan myös omaan olotilaan. Jos lasta ihmetyttää jokin asia aikuisen käytöksessä, lasta kannattaa ohjeistaa poistumaan paikalta julkiseen tilaan, kuten kirjastoon ja tämän jälkeen soittamaan esimerkiksi vanhemmalle.
Varmista, että lapsesi muistaa seuraavat asiat:
Vieraiden ihmisten mukaan ei lähdetä missään tilanteessa.
Vierailta ihmisiltä ei oteta vastaan mitään ilman tutun aikuisen lupaa.
Epävarmoissa tilanteissa tulee aina soittaa vanhemmille, isovanhemmille tai muulle sovitulle henkilölle.
Jos jokin asia vieraan aikuisen käytöksessä ihmetyttää, kannattaa poistua paikalta julkiseen tilaan.
Osittaislähde: Little Things