Opettaja järkyttyi lasten solvaussovelluksesta: "Herjat ovat julmia – aikuinenkaan ei kestäisi tuollaista"

SimSimi -sovellus, solvausapplikaatio
Kuva SimSimi -sovelluksesta, johon on syötetty satunnaisia nimiä.
Julkaistu 23.05.2016 17:25
Toimittajan kuva
Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Eteläsuomalaisen koulun opettaja haluaa täsmentää Itä-Uudenmaan poliisin Facebook-sivuillaan kertomia tietoja lasten suosimasta "solvaussovelluksesta" SimSimistä.

Poliisi sanoo SimSimin olevan eräänlainen solvausten arpomiskone, joka liittää määritteitä sattumanvaraisesti kuhunkin nimeen. Opettajan mukaan sovellusta käytetään kuitenkin laajasti myös täsmäilkeilyyn.

SimSimin palvelu arpoo kuhunkin nimeen määritteitä satunnaisesti, mutta opettajan mukaan käyttäjä voi myös syöttää tiettyyn nimeen tietyn määritteen. Näin se näkyy eteenpäin muille käyttäjille.

– Erityisesti ala-asteikäiset haukkuvat toisiaan sovelluksessa muun muassa "läskiksi, jota kukaan ei halua panna". Omasta ekaluokkalaisesta tyttärestäni ja hänen luokkakaveristaan on kirjoitettu seksistisiä herjoja, muun muassa käyttämällä sanaa "lutka" ja "perse", opettaja kertoo MTV Uutisille.

Opettajaa itseäänkin on arvosteltu sovelluksessa.

– Esimerkiksi ala-asteen opettajiin kohdistuvissa kirjoituksissa toistuu "isot tissit". Opettajia on haukuttu myös nimellä pedofiileiksi sovelluksessa.

Myös etniseen taustaan meneviä, rasistisia määritelmiä on lisätty sovellukseen. 

– Muslimitaustaisia oppilaita on haukuttu muun muassa "vitun terroristeiksi", opettaja kertoo.

– Kun olen tässä selaillut näitä viime päivinä, niin olen oppinut tunnistamaan ne, mitkä sovellus arpoo automaattisesti tai mitä jotkut ovat tahallaan kirjoittaneet. Jos nimen yhteydessä tulee esimerkiksi koulun nimi tai joku henkilökohtainen ominaisuus, niin tietää, että sen on joku tieten tahtoen kirjoittanut.

Useita rikosilmoituksia

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo saaneensa useita rikosilmoituksia aiheeseen liittyen. Opettaja toivoo rikosilmoitusten auttavan lasten saamisessa kuriin. Hän itse on tehnyt rikosilmoituksen nimenomaan ekaluokkalaiseen tyttäreensä kohdistuvista solvauksista.

– Nettikiusaamista tapahtuu paljon ja on hyvä, että niitä asioita ei paineta villaisella. Se on rikos, kun se kirjoitetaan nettiin ihmisen nimen yhteyteen.

Opettajan mukaan olisi hyvä, että lapset oppisivat, ettei mitä tahansa saa tehdä.

– Kun pikkutyttöä huoritellaan, se menee kunnianloukkauksen puolelle. En toivo, että toiselle 7-vuotiaalle häkki tästä heilahtaisi, mutta toivon, että poliisi saisi tekijät selville, jotta esimerkiksi sosiaaliviranomaiset voivat ottaa perheeseen yhteyttä.

– Oppilaiden pitää oppia, että ihan mitä tahansa ei voi kirjoittaa toisesta. En näe miten muuten kuin rikosilmoituksilla tämä tapa saataisiin kitkettyä.  

Sovellus on jo kymmenen vuotta vanha, mutta se näyttää nousseen viime aikoina suosioon erityisesti koululaisten keskuudessa.

– Suosittelen vanhempia tarkistamaan lastensa keskusteluketjut säännöllisesti tällaisten ilmiöiden varalta, opettaja sanoo.

– Teinien tapahan näihin on reagoida, että "eihän tätä kukaan ota tosissaan", mutta kyllä se otetaan. Herjat ovat julmia, eikä kukaan aikuinenkaan kestäisi tuollaista, opettaja sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa