Ruotsin korkein oikeus on tänään linjannut, että yläkoulun opettaja ei loukannut 13-vuotiaan oppilaan oikeuksia, kun hän nosti pojan syrjään tukkimasta käytävää.
Oikeus katsoi, että opettajalla oli peruste toiminnalleen, eikä kunnan tarvitse maksaa oppilaalle korvauksia.
Tapaus sai alkunsa Lidköpingissä, jossa kahdeksasluokkalainen poika istui välitunnilla sohvalla kavereidensa kanssa. Sohva oli nostettu tukkimaan käytävää, eivätkä oppilaat suostuneet siirtämään sitä. Poika istui paikallaan, kunnes opettaja veti hänet ylös sohvasta.
Ruotsin lapsi- ja oppilasvaltuutettu piti tapausta oppilaan oikeuksien loukkauksena ja vaati pojan puolesta 10 000 kruunun vahingonkorvausta kunnalta.
Opettajan toiminta katsottiin oikeutetuksi myös alemmissa oikeusasteissa. Lapsi- ja oppilasvaltuutettu valitti korkeimpaan oikeuteen, jotta asiasta saataisiin ennakkoratkaisu.
Suomessa tarkat keinot
Suomessa oppilaihin liittyvät kurinpitokeinot on tarkasti ohjeistettu opettajille perusopetuslakiin perustuvien Opetushallituksen ohjeiden myötä.
– Ensisijainen keino on tietysti aina kasvatuksellinen keskustelu, jolla pyritään löytämään parannus ja ratkaisu. Lähtökohdan jälkeen perusopetuslain luettelemat keinot ovat opetushenkilökunnan harkittavissa. Opetushallituksen ohjeistamia turvaamistoimenpiteitä voidaan käyttää tilanteen vaativuuden mukaisesti, opetusneuvos Satu Honkala Opetushallituksesta kertoo STT:lle.
– Oppilas voidaan poistaa tilasta, jos hän vastustelee eikä muuta keinoa ole käynnissä olevan häiriötilanteen ratkaisemiseksi. Silloin rehtorilla ja opettajilla on oikeus voimakeinojakin käyttäen poistaa oppilas. Toimenpiteet määritellään todella tarkasti, että rehtorin ja opettajan toimet ovat suhteutettuna esimerkiksi tilanteeseen, oppilaan ikään ja koko häiriön vakavuuteen. Näistä tehdään aina myös kirjallinen selvitys, hän jatkaa.
Ruotsissa Lidköpingissa tapahtuneesta tilanteesta aavistellaan ennakkotapausta tulevaan. Suomessa suoranaista vastaavaa tapausta ei Honkalan mukaan ole vielä tullut vastaan.
– Tapaukset ovat aina kovin yksilökohtaisia, joten ennakkotapauksesta on vaikeaa suoraan puhua. Tällaisia suoranaisia poistamistilanteisiin laskettavia ennakkotapauksia ei myöskään ole minulla tiedossa suoraan, mutta tietysti Opetushallituksellakaan ei ole kaikesta tietoa. Esimerkiksi vuonna 2013 Helsingin Alppilan yläasteella tapahtunut tilanne, josta otsikoitiin laajalti, ei ollut tällainen, Honkala sanoo.