Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kohtasivat Helsingin Messukeskuksessa Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry:n järjestämässä tentissä. Koronaepidemian kurittamien kuntien talous herätti runsaasti keskustelua. Osa kunnista lomautti opetushenkilöstöä koronatuista huolimatta. Opetus- ja kulttuuriministeriö pohtii mahdollisuutta tukien takaisinperintään.
Valtio myönsi lukukaudelle 2020–21 koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi esi- ja perusopetukseen noin 68 miljoonaa euroa ja varhaiskasvatuskeen vajaat 14 miljoonaa euroa. Lukuisat kaupungit ja kunnat ovat kuitenkin lomauttaneet opettajia tuista huolimatta. Jussi Saramo (vas.) kiitteli vanhempainvapaan ajan sijaistamansa opetusministerin Li Anderssonin (vas.) tavanomaisesta poikkeavaa rahanjakoa koulutuksen suuntaan. Samalla hän mainitsi kuitenkin, että tukiin sisältyy mahdollisuus takaisinperintään
– Tämä on vaikea tilanne. Meillä kunnat päättävät jatkossakin koulutuksesta. Ministeriössä me emme voi päättää jokaisen yksittäisen koulun tai kunnan arjesta. Minusta on tärkeää, että rahat nyt korvamerkitään mahdollisimman tarkasti, etteivät kunnat voi leikata.
Saramon mukaan tällä hetkellä selvitetään mitkä ovat ne kunnat, joilta mahdollisesti perittäisiin koronatukia takaisin. Lomautukset ovat Saramon mukaan aiheuttaneet turhautumista ministeriössä.
– Olin pöyristynyt lomautuksista. Esimerkiksi Suomen rikkaimmassa kaupungissa Helsingissä, joka on saanut valtavasti lisätukea koronaongelmien kuoppien täyttämiseksi, niin Helsingin suuret puolueet jyräsivät läpi, että käytetään nämä valtiolta saadut erityisrahat niihin tarkoituksiin ja sitten leikataan opetuksen perusrahoituksesta, Saramo ihmetteli.
Saramolta kysyttiin tentissä vielä tarkentavasti, että peritäänkö kunnilta konkreettiseesti tukia takaisin.
– Se on mahdollista, Saramo myönsi.
Marinilta tiukka viesti
Saramo kiinnitti samassa yhteydessä huomiota myös muihin tukiin, joita tulisi tarkastella ja viittasi kokoomuksen Petteri Orpon (kok.) taannoiseen kommentiin kuntien ylikompensoinnista.
– Eihän ne ole vain pelkät nämä koronatuet, vaan kunnat ovat saaneet tuhansia, miljoonia muuta tukea. Miten tässä tilanteessa kunnat voivat leikata koulutuksesta, en voi ymmärtää, Saramo kummeksui.
– Kouvola on saanut runsaasti opetukseen tarkoitettua koronatukea, siitäkin huolimatta kaupunki ilmoitti mittavista opettajien lomautuksista.
Paneeliin osallistunut pääministeri Sanna Marin lähetti kunnille viestin, että nyt ei ole lomautusten aika.
Esimeekiksi Kouvola on saanut runsaasti opetukseen tarkoitettua koronatukea. Tuesta huolimatta kaupunki ilmoitti mittavista opettajien lomautuksista. Paneeliin osallistunut pääministeri Sanna Marin lähetti kunnille viestin, että nyt ei ole lomautusten aika.
– Hallituksen viesti kunnille on, että nyt ei pidä lomauttaa. Meidän aivan yksiselitteinen viesti koko tämän koronakriisin ajan on ollut se, että nyt pitää välttää irtisanomisia ja pitää välttää lomautuksia. Se on juuri se syy minkä takia olemme ohjanneet kunnille poikkeuksellisella tavalla resursseja koronakriisin aikana. Me emme halua nähdä sitä, että opettajia ja kuntien muuta henkilöstöä – niitä henkilöitä, jotka tuottavat ihmisille peruspalveluita ja meidän lapsillemme laadukasta opetusta ja varhaiskasvatusta, että näitä ihmisiä lomautetaan tai irtisanotaan. Nyt on väärä hetki tämänkaltaiselle politiikalle ja meidän selkeä viesti on ollut, ettei tätä voida hyväksyä, Marin painotti.
– Tämä tullaan varmasti hyvin tarkkaan katsomaan opetus- ja kulttuuriministeriössä se, että näiltä kunnilta voidaan periä takaisin kohdennettuja rahoja, mikäli lomautuksia on toimeenpantu.