Tuhannet opiskelijat muuttavat jälleen opintojensa perässä. Osa saa nopeasti asunnon hyvältä paikalta, mutta yllättävän suuri osa joutuu suuntaamaan luennolle ilman kotia, jossa asua.
Muuttojen parissa 15 vuotta työskennellyt Helsingin KTK:n myyntijohtaja Timo Meriluoto kertoo opiskelijamuuttojen ikävimmät kompastuskivet – ja paljastaa, miten ne vältetään!
1. Jätät asunnon hankkimisen viime tippaan
Asuntoja on parhaiten tarjolla elokuussa. Varaa aikaa asunnon etsimiseen ja huomioi, että varsinkin suurissa kaupungeissa opiskelijoita koettelee asuntopula. Esimerkiksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö ilmoittaa voivansa tarjota asunnon syksyllä vain noin viidesosalle. Asunnon etsintä kannattaa siis aloittaa saman tien, kun saat hyväksymiskirjeen opintolaitokselta!
– Asuntohakemus kannattaa lähettää moneen eri paikkaan. Mikäli saat asunnon, tee vuokrasopimus varmuuden vuoksi aina kirjallisena. Tällöin mahdolliset epäselvyydet voidaan ratkaista helpommin, muistuttaa Helsingin KTK:n myyntijohtaja Timo Meriluoto.
2. Vaikka sinulla ei ole varmaa tietoa uudesta asunnostasi, kannat silti mukanasi koko omaisuuttasi
Kotia vailla olevia opiskelijoita joudutaan ohjaamaan väliaikaisesti jopa hätämajoitukseen, jossa nukutaan usein samassa tilassa muiden kanssa. Mikäli sinulla ei ole varmaa tietoa tulevasta asunnostasi ja joudut majoittumaan tilapäisesti muualla, kanna mukanasi vain välttämättömiä tavaroita.
– Ylimääräiset tavarat kannattaa sijoittaa väliaikaisesti varastoon, jotta niitä ei tarvitse kiikuttaa paikasta toiseen. Mikäli ei halua vaivata tällaisella asialla kavereitaan tai sukulaisiaan, niin kannattaa harkita varastotilan vuokraamista, toteaa Meriluoto.
4. Pakkaat tavarasi hätiköiden etkä organisoi
Kun olet päättänyt mitkä tavarat otat mukaasi uuteen asuntoon, kiinnitä huomiota siihen, että pakkaat ne huolellisesti ja järjestelmällisesti. Valitse materiaaliltaan mahdollisimman laadukkaita laatikoita ja kiinnitä huomiota siihen, että et pakkaa niitä liian täyteen.
– Vältä huteria pahvilaatikoita. Kunnon muuttolaatikko on jämäkkä ja tehty paksusta materiaalista. Muovisia laatikoita saa vuokrattua halvalla! Laatikot hankittuasi, pakkaa niihin sekaisin painavia ja kevyitä tavaroita. Kääri astiat kankaisiin tai pyyhkeisiin. Mikäli haluat turvata pehmikkeiden riittävyyden, niin osta särkyville tavaroille asianmukaista pakkauspaperia. Vältä sanomalehtipaperin käyttöä, sillä se värjää tavaroita. Aloita pakkaaminen hyvissä ajoin, jotta vältyt viime hetken paniikilta! Merkitse laatikot, jotta tiedät mitä niissä on, neuvoo Meriluoto.
5. Unohdat tehdä muuttoilmoituksen ja hoitaa Kela-asiat kuntoon
Tee Muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin. Tämä onnistuu kätevästi netissä, kun kirjaudut pankkitunnuksillasi Postin verkkopalveluun. Mikäli aiot nostaa opintotukea, niin muista ilmoittaa Kelalle muun muassa muuttuneista asumiskustannuksistasi.
– Tee osoitteenmuutos ajoissa, ainakin viimeistään viikon kuluttua muutosta, sillä laki määrää niin. Opintotukea ja asumislisää kannattaa hakea ajoissa, sillä syksyn käsittelyajat voivat kestää kauan, Meriluoto kiteyttää.
Lähde: Helsingin KTK