Kuntotarkastus, loppusiivous, uudet lukot – mitä kaikkea uuteen kotiinmuttajan on syytä ottaa huomioon?
Muutto lähestyy: tavarat pitäisi ehtiä pakata, uutta asuntoa ehkä vähän siivota ja remontoida ja hoitaa tuhat muuta asiaa.
Ota avuksesi kiireiden keskelle muuttajan muistilista!
Sähkösopimus ja nettiyhteys ajoissa
Aloita vaikka tekemällä sähkösopimus. Tämä kannattaa tehdä jo ennen muuttoa. Jos sinulla on vanha sopimus, se pitää irtisanoa ja tehdä uuteen asuntoon uusi sopimus.
Myös nettiyhteys kannattaa siirtää uuteen osoitteeseen heti, kun tiedät muuttopäivän. Siirtymiseen saattaa mennä aikaa.
Hanki muuttoapua sekä -auto ajoissa. Kavereita tai sukulaisia voi usein hyödyntää tähän tarkoitukseen. Yhdessä tekeminen on vain hauskaa ja urakan jälkeen voitte mennä vaikka yhdessä syömään.
Kuntotarkastus ja loppusiivous
Jos muutat vuokralle, tee asuntoon kuntotarkistus ennen kuin muutat. Mahdollisista vioista kannattaa huomauttaa vuokraisännälle.
Jos asunnossa on joitain rempallaan jo ennestään, viat kannattaa kuvata ennen sisään muuttoa.
Tee vanhassa asunnossasi kunnon loppusiivous.
Muuttoilmoitus ja osoitteenmuutos
Tee muuttoilmoitus ja osoitteenmuutos postiin ja maistraattiin. Molemmat hoituvat näppärästi esimerkiksi osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.
Pitääkö osoitteenmuutoksia tehdä jonnekin muualle? Tilaatko lehtiä tai pitääkö tutuille ilmoittaa muuttuneesta osoitteesta? Nämäkin kannattaa hoitaa yhdellä kertaa.
Kodin turvaksi
Hanki kotivakuutus. Monissa vuokra-asunnoissa edellytetään kotivakuutuksen hankkimista. Aina uuteen asuntoon muuttaessa tulee uusi osoite päivittää vakuutusyhtiölle ja tarkistaa samalla tarvitseeko kotivakuutuksen sisältöön tehdä muutoksia uuden asunnon myötä.
19 prosenttia ei omista kotivakuutusta, 8 prosenttia ei tiedä onko vakuutusta.
Omistusasujista 87 prosenttia kotivakuutettuja, vuokra-asujista 77 prosenttia.
Vuokranantajat vaativat tänä päivänä yleensä kotivakuutuksen, joten luku 77 prosenttia on suhteellisen alhainen.
Luvut ovat peräisin POP Vakuutuksen kesä-heinäkuussa 2015 toteuttamasta kyselystä.
Hanki palovaroitin, jos asunnossa ei sellaista vielä ole. Jokaisessa asunnossa on lain mukaan oltava palovaroitin. Sen kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Palovaroitin sijoitetaan katon rajaan makuuhuoneen lähettyville.
Huolehdi avaimista (palautus ja vastaanottaminen) ja uusi lukot tarvittaessa. Varsinkin vuokra-asuntoon muutettaessa lukkojen vaihtaminen saattaa olla hyvä ajatus.
Eihän sitä tiedä keillä kaikilla on kopio asuntosi avaimista.
Lähde: POP Vakuutus