Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien mukaan hallitus epäonnistui koronan rajaamisessa erityisesti kahdesta syystä – ravintolat ja baarit olisi pitänyt saada suljettua aiemmin ja lentokentillä olisi pitänyt ohjata ihmisiä karanteeniin selkeästi tehtyä tiukemmin.
– Iltaravintolat olisi pitänyt saada kiinni jo viikko sitten, koska ihmiset eivät kaikki vielä ymmärrä, miten toimia. Helsinki-Vantaalla olisi pitänyt 1,5 viikkoa sitten hyvin paljon voimakkaammin ohjata tulijat selkeästi karanteeniin viranomaistoimin. Se olisi pitänyt pystyä ennakkoon laskemaan, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi MTV:n Uutisaamussa.
Perussuomalaisten Ville Tavion mukaan on myös täysi fiasko, ettei THL:n aiemmissa mallinnuksissa oltu otettu huomioon ulkosuomalaisten (noin 200 000) tuloa Suomeen.
– Osoittaa, kuinka suurpiirteinen hallitus on ollut alusta asti. Kaikki muistaa, että kun Italiasta tuli lentoja, niin henkilöitä ei oikeastaan edes valvottu, kenen kanssa olivat tekemisissä.
Mutta nyt on turha vatvoa menneitä, Mykkänen muistuttaa.
Kaksikon mielestä lentokenttien valvontaa on nyt kiristettävä, jotta jokainen maahan saapuva ymmärtäisi mennä 14 päivän karanteeniin. Perussuomalaisten Tavio toivoisi myös lisää konkreettisia käytännön toimia: kansalaisille lisää hengityssuojaimia ja sairaaloille lisää hengityskoneita.
Sekä Tavio että Mykkänen ymmärtävät, että Uudenmaan eristäminen muulta Suomelta on viimeistään nyt tarpeen – työmatkaliikennettä lukuunottamatta.
– Jos korona leviäisi viiteen naapurimaakuntaan samaa tahtia kuin Uudellamaalla, niin siellä tehohoitopaikat loppuisivat kesken, siihen saatiin valitettavan synkkä arvio. Potilaat menevät niin huonoon kuntoon, ettei maakuntien välillä voi siirtää, Mykkänen jatkaa.
Lue myös: HS: Viranomaisarviot koronaviruksen vaikutuksista Suomeen synkentyneet merkittävästi
SDP ja keskusta: Suomea pelastetaan koronalta kolmella raiteella, joista talouden turvaaminen ei ole tärkein – "Me emme tiedä, kuinka kauan tämä kestää"
Aasialaisia tapoja arkeen?
Suomi pyrkii muiden länsimaiden tavoin pitkittämään koronaepidemiaa terveydenhuoltokapasiteetin takia. Kiinassa taas uskotaan täyspysähdyksen voimaan. Jälkimmäisessä pelkona on uusi korona-aalto. Tavion mukaan Aasian toimista olisi opittavaa länsimailla.
– Uskon, että suomalaiset voisivat ottaa tämän vakavasti, mutta tällaista aasialaista tapaa ei olla täällä yritetty eikä länsimaissa siihen ole totuttu. Aasiassa on ollut epidemioita aiemmin ja siksi siellä pidetään hengityssuojia kaupoissa, ei se silloin oireettomana leviä. Jotenkin nämä koetaan länsimaissa pikkutoimina.
– Pitäisi koettaa pysäyttää (korona), silloin se on vähintäänkin tehokasta hidastamista, Tavio jatkaa.
Perussuomalaiset toivoo Tavion mukaan yhä, että koronan testauskapasiteettia nostetaan niin korkeaksi kuin mahdollista, vaikka THL on asiasta eri mieltä. Nyt etenkin muissa maakunnissa kuin Uudellamaalla testausta pitäisi lisätä, jotta Uudenmaan tartuntakierteen kaltainen tilanne estettäisiin, Tavio arvioi.
Järkyttävä törmäys palvelualoille
Talous tulee kokemaan koronan seurauksena valtavan iskun myös Suomessa. Kai Mykkäsen mukaan hallituksen aiemmat kriisipaketit eivät missään nimessä riitä.
– Teollisuustyö, logistiikka pyörii ja pitää pyöriäkin. Ruoka, lääkkeet ja tavarat eivät saa loppua. Mutta totta kai tämä on palvelualoille järkyttävä törmäys, lisätalousarvion pitää olla voimakkaampi. Ravintoloissa syöminen kun kielletään, pitää varmistaa, että vakuutukset toimivat niin, että ravintoloitsija ei joudu valtion takia pulaan.
– Me tarvitaan yrittäjiä syksyllä, riskinottoa ja rohkeutta. Ei saa tulla turhia konkursseja.