Oppositiopuolueiden puheenjohtajat lyttäävät hallituksen ja yritykset saada aikaan yhteiskuntasopimus. SAK:n on tänään määrä kertoa lähteekö se mukaan vai ei. Useat suuret SAK:laiset liitot ovat jo ilmoittaneet jättäytyvänsä pois sopimuksesta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja Rkp:n Carl Haglund ovat Huomenta Suomen haastattelussa yksimielisiä siitä, että hallitus on epäonnistunut ja luottamuspula eri tahoilla vaivaa pahasti.
Haglundin mukaan SAK:n tämänpäiväisellä tuloksella ei ole edes kovin suurta merkitystä, kun isoja liittoja puuttuu sopimuksesta jo nyt.
– On kyseenalaista, mikä on koko sopimuksen merkitys. Mahalasku se on joka tapauksessa, Haglund sanoo.
Arhinmäen mukaan koko kilpailukykysopimus on ylipäätään palkansaajille vaikea. Hallitus lähti hänen mukaansa painostaen ja rintaa röyhistäen sotaan. Kuitenkin viimeisimmäksi eilen Stubb sanoi, että kohutut pakkolait ovat kohdanneet perustuslaillisia ongelmia, vaikka niiden piti olla asiantuntijoiden läpikatsomia.
Sipilä puolestaan on sanonut, että mitään suunnitelma B:tä ei enää ole olemassa. Haglundin mukaan hallituksen sanaa on enää vaikea uskoa.
– Hallitus on ollut uskomattoman amatöörimäinen, Haglund sanoo.
Haglundin mukaan amatöörimäisyys koskee niin Sipilää kuin Stubbiakin. Arhinmäellä on kolmannesta avainministeristä sanottava.
– Soinia se ei koske, kun hän ei ole koskaan paikalla, Arhinmäki toteaa.
Samaan hengenvetoon Arhinmäki toteaa, että suomalaisessa sopimuskulttuurissa yleisen kolmikannan heikoin lenkki on tällä kertaa ollut maan hallitus.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja perää paikallista sopimista ja joustavuutta ratkaisuksi työttömyysongelmaan ja kilpailukyvyn heikkenemiseen.
– Paikallisen sopimisen on oltava kuitenkin sopimista, ei sanelua. Luottamus täytyy molemmilla osapuolilla olla.
Joustavuudesta Arhinmäki käyttää esimerkkinä negatiivisemmassa yhteydessä esillä ollutta Nokian Renkaita. Kun tilauskirjat ovat täynnä, tehdään pidempää päivää. Se otetaan sitten tilaisuuden tullen takaisin.
Haglundinkin mukaan palkkojen alentaminen ei ole pidemmällä tähtäyksellä mikään ratkaisu. Suomeen ei tarvita heikentyvää ostovoimaa. Hänen mukaansa esimerkiksi pk-yrittäjien edustajia kaivattaisiin neuvottelupöydissä suurten rinnalla. Muutenkin sopimuskulttuuria olisi ajantasaistettava.
– Järjestelmä on liian kankea ja neuvottelukulttuuri ei toimi, Haglund toteaa.
– Paikallista sopimista pystytään nyt jo tekemään, jos on luottamusta osapuolten välillä. Työmarkkinat eivät ole niin jäykät, kuin annetaan ymmärtää, Arhinmäki sanoo.
Haglund toteaa lopuksi yksikantaan päivän odotetuimmasta uutisesta näin:
– En usko että SAK:n päätökset vievät Suomea eteenpäin.
6:11