Kaikki oppositiopuolueet yrittävät kaataa hallituksen välikysymyksellä "sairaaloiden alasajosta". Taustalla ovat suunnitelmat sairaalaverkon muutoksista, joista tehtiin päätöksiä kehysriihessä viime viikolla. Monilla paikkakunnilla esimerkiksi perusterveydenhuollon päivystystä supistetaan. Lisäksi muutamissa sairaaloissa on luovuttava ympärivuorokautisesta leikkaustoiminnasta.
Välikysymyskeskustelun alussa oppositiosta esitetään epäluottamusta sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle (ps.), joka kertoi viikonloppuna Helsingin Sanomille yllätyneensä kehysriiheessä päätetystä sadan miljoonan euron leikkauksesta sosiaalihuoltoon. Oppositio pitää kyseistä yllättymistä osoituksena siitä, ettei Juuso johtaisi kunnolla tehtäväänsä. Epäluottamusta esitti Vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen. Luottamusäänestykset ovat vuorossa perjantaina.
MTV Uutiset seuraa alla keskustelun kulkua.
Kello 17.00. Keskustelussa ei kolmen tunnin jälkeen tunnu löytyvän uusia näkökulmia. Puheenvuoropyyntöjä on yhä noin 60. Seuranta loppuu.
Kello 16.35. Oppositio ja hallitus jatkaneet toistensa ryöpytystä aiemmin kuvatulla tavalla. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso korostaa sairaalaverkkouudistuksen tulevan voimaan 2026 alussa. Juuso kiistää, että hän olisi pyrkinyt poliittisesti peukaloimaan käypä hoito -suosituksia.
Kello 16.19. Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) puolustaa Kela-korvauksia, koska niiden on tarkoitus lyhentää hoitojonoja. Myös kuntatalouden tilanne on Ikosen mukaan haastava.
Kello 16.15. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoo opposition unohtavan kokonaiskuvan eikä opposition vaihtoehdoista ole Purran mielestä apuja talouden tasapainotukseen, jota on pakko tehdä. Purran mukaan opposition ehdotukset vain pääsääntöisesti lisäävät menoja, eivät säästä. "Tuokaa itse 9 miljardin euron säästöt pöytään", Purra sanoo. Purra puolustaa myös ministeri Juusoa ja sanoo opposition toiminnan vaikuttavan koulukiusaamiselta.
Kello 16.08. Oppositio tulkitsee, että hallitus ei arvosta julkista terveydenhuoltoa. Moneen kertaan muistutetaan Lääkäriliiton kritiikistä, jonka mukaan julkista perusterveydenhuoltoa romutettaisiin.
Kello 15.53. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) korostaa, että Kela-korvausten nostolla pyritään lyhentämään hoitojonoja ja tarjoamaan muun muassa fysioterapiaa, hammashoitoa ja hedelmöityshoitoja useamman suomalaisen saataville.
Kello 15.50. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että Marinin hallitus jätti nykyhallitukselle valtavan velan ja keskeneräisen sote-mallin. Ilman korjausta ei voida Orpon mukaan huolehtia hyvinvointipalveluista. Leikkaukset ovat myös pääministerin mielestä kipeitä, mutta välttämättömiä. Orpo korostaa, että hyvinvointialueet saavat lisää rahaa tulevina vuosina. Oppositio tulkitsee välihuudoissa hallituksen politiikan olevan ennemmin leikkaavaa. Orpo puolustaa myös ministeri Juusoa siitä, että hän tekee tunnollisesti työtään.
Kello 15.35. Debatti etenee vanhoilla sävelillä. Oppositio kauhistelee leikkausten vaikutuksia.
Kello 15.20. Keskustelussa on siirrytty debattivaiheeseen, jossa nykyiset hallituspuolueet moittivat oppositiota Marinin hallituksen päätöksistä ja oppositio arvostelee hallitusta nykyisistä leikkauksista. Sdp:n Kvarnström sanoo, että rahaa voisi ottaa perumalla Kela-korvausten noston ja kaljaveron alennuksen.
Kello 15.15. Sosiaali- ja terveysministeri Juuso korostaa, että julkinen talous on tasapainotettava ja velkaantuminen on saatava tasaantumaan. Sairaaloiden palveluihin tehdään muutoksia osana sopeutustoimia. Hoitohenkilöstöstä on huutava pula, mikä vaikuttaa myös päätöksiin. "On pakko keskittää vaativaa hoivaa, johon vaaditaan ympärivuorokautista palvelua ja erityisosaajia", Juuso perustelee.
Kello 15.07. Liike Nyt -puolueen kansanedustaja Harry Harkimo paheksuu muun muassa hoitotakuun höllentämistä. Suun terveydenhuollossa hoitotakuu pitenee kuuteen kuukauteen. "Särkevään hampaaseen annetaan ensiapu ja hammas jätetään sitten mätänemään suuhun, odottamaan hetkeä, että ihmisellä on naama kuin potkupallo ja on syntynyt henkeä uhkaava infektio. Kaikki nämä toimenpiteet aiheuttavat sen, että ihmiset eivät saa hoitoa ja se aiheuttaa todellisia kärsimyksiä ihmisille. Ettekö oikeasti ymmärrä sitä", Harkimo puhui.
Kello 15.02. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen korostaa, ettei sairaaloita nyt ajeta alas vaan vastataan henkilöstö- ja rahapulaan. "Oli tärkeää, että hallitus selväsanaisesti hylkäsi ehdotuksen joidenkin keskussairaaloiden muuttamisesta alhaisemman palvelutason akuuttisairaaloiksi, sillä keskustelun jatkaminen olisi vaikuttanut hyvinvointialueiden työrauhaan. Ydinongelma ei ole edes raha, vaan henkilöstön riittävyys erityisesti erikoislääkärien, päivystävien yleislääkärien, kätilöiden tai tehohoitajien osalta. Liian hajautettu erikoissairaanhoidon verkosto johtaa kiihtyvään vuokralääkärien tarpeeseen, kun synnytyksiä ja vaativia leikkauksia varten joudutaan huolehtimaan ympärivuorokautisesta kaikkien tarvittavien erikoisalojen saatavuudesta", Räsänen selvitti.
Kello 14.59. Rkp:n kansanedustaja Henrik Wickström korostaa, ettei entiseen tapaan voida jatkaa. "On selvää, että meidän on hillittävä kustannusten kasvua ja löydettävä ratkaisuja henkilöstöpulaan. Mutta samalla RKP:lle on selvää, että hoito ja hoiva kuuluvat kansalaisten tärkeimpiin palveluihin. On löydettävä uusia tapoja, on edistettävä esimerkiksi oma lääkäri -mallia", Wickström puhui.
Kello 14.51. Vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen sanoo, että tämän päivän tehostaminen on huomisen lakkauttaminen. "Hallitus on lakkauttamassa yöpäivystykset Kouvolasta, Iisalmesta, Jämsästä, Raahesta ja Varkaudesta. Valtiovarainministerin leikkauspöydälle joutuvat myös Kemissä, Oulaisissa, Salossa, Savonlinnassa ja Valkeakoskella sijaitsevat sairaalat (mm. kirurgiaa ja synnytystoimintaa vähennetään). Valitettavasti monet näistä ovat sellaisia paikkakuntia, joissa työpaikkansa menettävät sote-ammattilaiset ovat pulassa, kun velkainen mökki pitäisi saada kaupaksi, eikä ole ostajia", Kyllönen luettelee. Kyllönen esitti lisäksi epäluottamusta ministeri Juusolle.
Kello 14.48. Vihreiden kansanedustaja Maria Ohisalo paheksuu synnytyssairaaloiden vähentämistä, muun muassa Kemissä. "Palveluverkon karsiminen uhkaa erityisesti niitä ihmisiä, jotka nytkin asuvat pitkän matkan päässä sairaalasta. Esimerkiksi Lapissa, jossa synnytysverkkoa on jo ennestään harvennettu, synnytysten käynnistäminen ja toteuttaminen keisarinleikkauksilla pitkien matkojen vuoksi on arkipäivää. Tämä lisää sekä kustannuksia että huonoja synnytyskokemuksia", Ohisalo harmittelee.
Kello 14.42. Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi lähestyy päivän aihetta oman tilanteensa kautta. " Kun kaikki menee hyvin, synnytän lapsen jo kymmenen viikon päästä. Ehkä juuri siksi viikonlopun työmatkalla Kittilässä en voinut olla samaistumatta niiden naisten tunteisiin, joiden matka synnyttämään pitenee toistasataa kilometriä. Millaista viestiä haluamme välittää matalan syntyvyyden kanssa painivalle kansakunnalle. Hallituksen päätökset erikoissairaanhoidon, yöpäivystysten ja synnytysyksikön keskittämisestä herättävät huolta niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin palveluja käyttävien keskuudessa. Ihmiset kyselevät hämmästyneinä, mitä täällä tapahtuu ja kuka tätä johtaa, Kemppi hämmästelee.
Kello 14.38. Sdp:n kansanedustaja Johan Kvarnströmin mukaan nyt ollaan romuttamassa sote-palveluita säästöillä. "Lyhytnäköiset leikkaukset voivat jatkossa aiheuttaa kustannuksia pitkällä aikavälillä", Kvarnström sanoo.
Kello 14.33. "Oppositio on kuin vapaan kasvatuksen tulos. Tuolta se näyttää, kun ei osata sanoa tuhlaamiselle ei, Perussuomalaisten Sillanpää moittii oppositiota.
Kello 14.29. Kansanedustaja Väyrynen korostaa, että ensi vuonna hyvinvointialueiden rahoitusta lisätään kahdella miljardilla eurolla. Perussuomalaisten ryhmäpuheen pitävä kansanedustaja Pia Sillanpää sanoo, että oppositio tekee välikysymyksiä omista epäonnistumisistaan ja viittaa Marinin hallituksen päättämään sote-uudistukseen.
Kello 14.25. Hallituspuolue kokoomuksen ryhmäpuheen pitävä kansanedustaja Ville Väyrynen sanoo, että opposition maalaamiin pelkoihin nähden nyt esitetyt muutokset ovat varsin maltillisia ja harkittuja. "Hallituksen päätösten myötä jokaiselle hyvinvointialueelle jää sairaala, jossa on ympärivuorokautisesti niin kirurginen valmius, teho-osasto kuin synnytysyksikkökin. Hallituksen esitys on selkeä ja antaa hyvinvointialueille oppositionkin peräänkuuluttamaa työrauhaa. Rahojen on riitettävä tulevaisuudessakin", Väyrynen puhui.
Kello 14.22. Oppositio on esittänyt muun muassa sitä, että hallitus luopuisi rajuista rahoitusleikkauksista, pidentäisi hyvinvointialueiden alijäämän kattamisaikaa ja myöntäisi osan ensi vuodelle tulevasta jälkirahoituksesta jo tänä vuonna, siirtäisi matkakustannusten rahoituksen Kelalta hyvinvointialueille ja suitsisi vuokratyövoiman käyttämistä.
Kello 14.20. Kim Berg (sd.) sanoo, että vaikuttaa, että ministerin huomio on ollut muualla, kun hänen sektorinsa asioista on kehysriiheessä päätetty.
Kello 14.18. Kansanedustaja Berg paheksuu puolen miljardin lisäsäästöjä sote-sektorille. "Hallitus leikkaa perustasolta ja erikoissairaanhoidosta. Se tarkoittaa pidempiä jonoja, ruuhkautuvia päivystyksiä ja vaikeampien hoitojen yleistymistä. PAinopiste keikahtaa väärään suuntaan (erikoissairaanhoitoon). Yöpäivystykset tuovat turvaa vanhuksille ja lapsiperheille.", Berg harmittelee.
Kello 14.16. SDP:n kansanedustaja Kim Berg kyseenalaistaa hallituksen politiikan säästöjen toteutumista, koska vaikutusarvioita olisi laiminlyöty.
Kello 14.15. Sosiaali- ja terveysministeri Juuso puolustaa hallituksen sote-päätöksiä ensimmäisessä puheenvuorossa. Esimerkiksi perusterveydenhuollon yöpäivystyksiä karsitaan henkilöstön riittävyyden takaamiseksi. " Sote-alan koulutusmääriä lisätään. Kansainvälisten osaajien saatavuutta parannetaan. Ammattilaisten mahdollisuutta keskittyä omaan osaamiseen ja asiakastyöhön parannetaan. Hallitus varmistaa erityisosaamisen koko väestölle", Juuso luetteli puheessaan.