Kyselytunti äityi kiihkeäksi väittelyksi sote-säästöistä – "Voi herranjestas, mitä kurmuuttamista"

2:15img
Hallitus sai sote-kritiikkiä torstaisella kyselytunnilla.
Julkaistu 18.04.2024 19:34
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Torstaina pidetty viikoittainen kyselytunti oli oppositiolle ensimmäinen mahdollisuus haastaa hallitusta eduskunnassa kehysriihen säästöpäätöksistä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden heikennykset nousivat kyselytunnilla pääosaan.

Oppositio paheksui laajasti sitä, että hallitus heikentää vanhusten, vammaisten opiskelijoiden ja vähävaraisten asemaa ja palveluita.

Hoitajamitoituksen laskeminen vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa ja hoitotakuun pidennys erityisesti perusterveydenhuollossa ovat opposition mielestä huonoja päätöksiä.

– Hoitotakuun tarkoitus oli turvata nopeampi hoitoonpääsy ja tuoda sitä kautta säästöjä. Kun ihmiset pääsevät ajoissa hoitoon, niin erikoissairaanhoidon kustannuksista säästetään. Sosiaali- ja terveysministeri Juuso: mihin tietoon perustuu se, että hoitoonpääsyn vaikeuttaminen toisi pitkällä aikavälillä säästöjä, kysyi Sdp:n kansanedustaja Lotta Hamari.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) ja myös muut ministerit muistuttivat moneen kertaan, että valtion taloutta on tasapainotettava, jotta velkamäärä ei kasva liaan suureksi ja Suomi joudu sen takia EU:n tarkkailuluokalle tekemään rajumpia säästöjä.

Hallitus odottaa, että hyvinvointialueet voivat nyt säästää esimerkiksi vuokralääkärikuluissa, kun hoitotakuuta höllennetään kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen perusterveydenhuollossa.

– Suomessa on valtava lääkäripula, ja terveyskeskukset kilpailevat vuokralääkäreistä, jotta pystyttäisiin toteuttamaan tämä hoitotakuu, 14 vuorokautta, mikä nyt on voimassa. Vuokralääkäreiden käyttö on maksanut viime vuonna muistaakseni yhteensä 500 miljoonaa euroa hyvinvointialueille. Tämä on iso summa, Juuso puhui.

Kurmuutetaanko rikkaita?

Sdp ja Vasemmistoliitto arvostelivat hallitusta siitä, että hyvätuloiset olisivat hallituksen erityissuojeluksessa ja leikkaukset osuvat lähinnä työttömiin ja duunareihin.

– Kyllä rikkaitakin nyt kurmuutetaan tämän kehysriihen päätöksillä. Ei tämä ihan niin mustavalkoista ole kuin te esitätte, ministeri Juuso sanoi.

– Kurmuutetaan! Voi herranjestas, mitä kurmuuttamista, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) hämmästeli välihuudossaan.

Myöhemmin Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtman palasi hyvätuloisten kohteluun hallituksen päätöksissä.,

– Totuushan on se, että tämän vuoden alusta muun muassa ministerin tuloluokka on saanut 2 000 euron veronkevennyksen vuodessa ja nyt otatte siitä 300 euroa pois. Samaan aikaan olette nyt pidentämässä suomalaisten hoitojonoja ja heikentämässä vanhustenhoivaa, Lindtman paheksui.

Myös Kela-korvaukset olivat muutmaan otteeseen esillä kyselytunnilla, koska hallitus on korottanut niitä.

– Jos on niin, että meillä on niin kova pula lääkäreistä julkisella puolella, niin mikä järki on lisätä rahoitusta sinne yksityiseen terveydenhuoltoon, jolloin sinne rekrytoidaan entistä enemmän lääkäreitä ja pula lääkäreistä julkisella puolella pahenee, äimisteli vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

–  Pyrimme Kela-korvausten nostamisella vaikuttamaan siihen, että hoitojonoja pystytään purkamaan ja että tätä koronan aikana kertynyttä hoitovelkaa saadaan purettua, että ihmiset pääsevät nopeasti lääkäriin. Se on yksi toimi, ja se helpottaa kaikkia, koska se tekee myöskin tilaa julkiselle puolelle, siellä jonot helpottavat, vastasi sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Ammatiopetus myös huolena

Vihreät ja vasemmistoliitto kysyivät hallitukselta lisäksi ammatillisen opetuksen sadan miljoonan euron leikkauksesta.

– Arvoisa vastuuministeri Henriksson, eikö teitä hävetä? Miten ihmeessä te ajattelitte, että voitte viedä läpi sadan miljoonan leikkauksen ammatilliseen koulutukseen niin, että oppivelvolliset säästyvät, kysyi kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.).

– Ammatilliseen koulutukseen me panostamme yli kaksi miljardia euroa.  Tänä päivänä kolmasosa ammatillisen opiskelijoista on niitä oppivelvollisia. Heitä suojellaan. Löydämme kyllä ratkaisut, opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) vastasi.

"Eihän tämä normaalia ole!" – opiskelijoiden edustajat purskahtivat nauruun suorassa lähetyksessä

Päätös sote-säästöistä tehtiin viikonlopussa, sanoo ministeri: "Potilasturvallisuus voi parantua"

Petteri Orpo pahoitteli MTV:llä leikkauksia: "Tämän pitäisi nyt riittää"

Kehysriihen päätökset julki: Kokonaisveroaste ei nouse, arvonlisävero kiristyy 25,5 prosenttiin

Hallitus etsii säästöä henkilöstömitoituksen pienentämisestä

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka