Yöpäivystykset leikkuulaudalla – tästä sairaalaverkon uudistuksessa on kyse

11:09imgMTV:n Huomenta Suomessa vierailleet sote-valiokunnan jäsenet ovat eri mieltä siitä, mikä hallituksen motiivi sairaalatoimintojen leikkauksille on.
Julkaistu 17.12.2024 08:34

Satu Koistinen

satu.koistinen@mtv.fi

STT

Lakimuutos leikkaisi sairaalatoimintaa ja yöpäivystyksiä monilla paikkakunnilla.

Eduskunnassa äänestetään tänään hallituksen esityksestä supistaa toimintoja Suomen sairaalaverkossa. MTV Uutiset näyttää äänestyksen suorana kello 10.00 MTV Uutiset Livessä ja tässä artikkelissa.

Kemissä, Savonlinnassa, Oulaisissa ja Salossa lakkaisivat erikoissairaanhoidon yöpäivystys ja sitä edellyttävä leikkaustoiminta. Valkeakoskella ympärivuorokautista päivystystä ei voitaisi käynnistää uudelleen.

Iisalmessa, Varkaudessa, Jämsässä ja Raahessa ei voisi olla perusterveydenhuollon yöpäivystystä.

Muutokset astuisivat voimaan porrastetusti vuosien 2025–2026 aikana.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet sote-valiokunnan jäsenet ovat eri mieltä siitä, mikä hallituksen motiivi sairaalatoimintojen leikkauksille on.

– Keskeisin syy (leikkauksilla) on se, että turvataan henkilöstön saatavuus. Muutoksella halutaan turvata se, että meiltä löytyy laadukkaita päivystyksiä jokaisella hyvinvointialueella. Meidän on pakko keskittää osaamista tiettyihin yksiköihin, RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström perustelee hallituksen esitystä.

Vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén uskoo leikkauksilla olevan päinvastainen vaikutus ja tarkoitusperätkin ovat todellisuudessa ainoastaan taloudelliset. 

– Paikkakunnille saattaa hallituksen leikkausten toimesta tulla osaamispula. Rehellisyyden nimissä hallituksen olisi hyvä tunnustaa, ettei tässä ole kyse potilasturvallisuudesta henkilöstön osaamisen varmistamisesta, vaan leikkauksiin liittyvistä säästötavoitteista, Forsgrén sanoo. 

Lue myös: Eduskunta äänestää sairaaloista – hallituksen rivit rakoilevat

Alueelliset erot korostuvat

Forsgrén kertoo sote-valiokunnan tunnistaneen, etteivät hallituksen esityksen mukaiset skenaariot välttämättä toteudu. Esimerkkinä hän kertoo Kouvolan tapauksen. Kouvola oli alun perin leikkauslistalla.

– Kouvola pystyi omilla laskennoillaan osoittamaan, etteivät säästöt todellisuudessa tapahdu. Hallitus peruutti esityksen Kouvolan osalta. Nyt on selvinnyt, että monella muulla alueella on samanlaisia laskelmia ja samanlainen tilanne. Hallitus ei ole näiden osalta peruuttamassa, Forsgrén kertoo. 

Forsgrén kertoo olevansa erityisen huolissaan Pohjois-Suomen alueellisesta tilanteesta.

– Osalla lakkauttamiset johtavat siihen, että matka seuraavaan yöpäivystykseen tulee siirtymään sadalla, pahimmillaan 200 kilometrillä, Forsgrén huomauttaa.

Wickström uskoo, että sairaalaverkon muutoksissa on otettu huomioon myös välimatkat. Hän alleviivaa, että hallituksen esityksessä alueiden palveluita on käsitelty kokonaisuutena. 

– Ei tulla poistamaan sitä mahdollisuutta, että voisi järjestää esimerkiksi kiirevastaanottotoimintaa kymmeneen asti illalla. Täytyy myös huomioida se, onko alueella riittävät ensihoidon resurssit tarjolla, Wickström huomauttaa. 

Lue myös: Sairaalaäänestyksestä tulossa tiukka – hanketta vastustava kokoomusedustaja: "Uusi lausuma ei muuta mitään"

Odotettavissa tiukka äänestys

Sairaalaverkon muutos on saanut runsaasti arvostelua paitsi oppositiosta myös hallituspuolueiden riveistä.

Sairaalaverkkoäänestyksestä odotetaankin erittäin tiukkaa. Ennakkotietojen mukaan ainakin viisi hallituspuolueiden edustajaa ei aio äänestää hallituksen esityksen puolesta.

Lakimuutos koskee useita sairaaloita ympäri Suomen. 

Lue myös: "Sairaalasekoilussa" taas hurjia käänteitä – pääministerikin ymmällään

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi