Oppositio: Ministeri Leena Meri halventaa demokratiaa – "Ei voi toimia itsevaltiaan tavoin"

0:47imgKatso myös: Oikeusministeri Leena Meri: Eheytyshoitojen kieltämistä ei edistetä.
Julkaistu 28.03.2025 20:45(Päivitetty 28.03.2025 23:29)

STT

Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Oppositio syyttää oikeusministeri Leena Merta (ps.) toimimasta itsevaltiaan tavoin. Syyte liittyy Meren kommenttiin eheytyshoitoihin liittyvän kansalaisaloitteen etenemisestä eduskunnassa.

Eduskunta hyväksyi tänään perjantaina täysistunnossaan Rikkomaton – kielletään eheytyshoidot -kansalaisaloitteen äänin 125–49. Poissa äänestyksestä oli 25 kansanedustajaa.

Niin kutsutuilla eheytyshoidoilla tarkoitetaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä hoitomuotoja ja terapioita, joiden tavoitteena on esimerkiksi muuttaa ihmisen seksuaalinen suuntautuminen heteroksi.

Kansalaisaloitteessa vaadittiin, että eduskunnan tulee aloittaa lainvalmistelu eheytyshoitojen kriminalisoimiseksi. Aloite ylitti eduskuntakäsittelyyn tarvittavan 50 000 kannatusilmoituksen rajan toissa kesäkuussa.

Eheytyshoitojen kieltämistä kannattivat pitkälti kaikki puolueet perussuomalaisia, kristillisdemokraatteja ja Liike Nytiä lukuun ottamatta.

Ainoana kokoomuksen edustajana aloitetta vastaan äänesti Juha Hänninen, kun taas perussuomalaisten Joakim Vigelius ja Arja Juvonen poikkesivat puoluetovereidensa linjasta ja äänestivät aloitteen hyväksymisen puolesta.

Keskustan kansanedustajista Markus Lohi, Hannu Hoskonen ja Timo Mehtälä äänestivät aloitetta vastaan.

Lue myös: Essayah: Eheytyshoitojen kieltämistä ei edistetä tällä hallituskaudella

"Ei voi toimia itsevaltiaan tavoin"

Oikeusministeri Leena Meri (ps.) sanoi perjantaina MTV Uutisille, että eheytyshoitojen kieltämisellä "ei ole edellytyksiä edetä” tällä hallituskaudella. 

– Hallitus ei lähtökohtaisesti edistä sellaisia hankkeita, joita kaikki hallituspuolueet eivät halua. Yhteistä tahtotilaa ei näytä olevan, hän kommentoi.

Meren mukaan asia ei voi edetä ajan puutteen ja hallituspuolueiden erimielisyyden takia.

Oikeusministeriön rikosoikeusosasto on hänen mukaansa "aivan täynnä, tilaa ei ole".

Kansanedustaja Elisa Gebhard (sd.) katsoo, että ministeri halventaa demokratiaa.

– Oikeusministeri ei voi toimia itsevaltiaan tavoin. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) tulisi nyt puuttua tilanteeseen, jotta eduskunnan laajan enemmistön ja hänen oman puolueensa kannattama asia etenee, Gebhard sanoo tiedotteessa.

Hän ei vakuutu Meren perusteluista.

– Mikäli aloite ei etene, on se siis viesti kaikille suomalaisille, että kansalaisaloitteita ei kannata tehdä ollenkaan.

Lue myös: Eduskunta on hyväksynyt eheytyshoidot kieltävän kansalaisaloitteen

"Oikeusministeri asettuu demokratian yläpuolelle"

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Oras Tynkkysen mukaan on tyrmistyttävää, että oikeusministeri asettuu demokratian yläpuolelle. 

– Eduskunnan viesti on selvä: lainvalmistelu on aloitettava heti, Tynkkynen kirjoittaa kannanotossaan Instagramissa.



– Demokratiassa laeista päättää eduskunta, eivät hallituspuolueet. Jos taas ministeriöllä ei ole riittävästi voimavaroja lainvalmisteluun, hallitus voi osoittaa sille lisärahoitusta.

Myöskään vasemmistoliiton puheenjohtajan Minja Koskelan mielestä oikeusministeri ei ole asemassa, jossa voi kävellä eduskunnan tahdon yli. 

– Kansalaisaloitteen hyväksyminen tarkoittaa, että hallituksen tulee aloittaa lainvalmistelu. Jos oikeusministeri päättää toisin, niin luottamusta ministeriin ei ole, Koskela toteaa viestipalvelu X:ssä. 

Ministeri Leena Meri ei antanut STT:lle haastattelua perjantaina.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka