Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmät jättivät tänään hallitukselle välikysymyksen kotihoidontuen leikkauksesta.
Välikysymyksessä ihmetellään, miten kunnat selviävät uusista hoitolapsista. Kunnalliseen päivähoitoon on opposition laskelman mukaan tulossa jopa 24 000 uutta hoidettavaa, joista noin 15 000 lasta on alle kolmevuotiaita. Lisäkustannus kunnille olisi tällöin 250-300 miljoonaa euroa.
Oppositio ihmettelee myös, mistä työvoimaa päiväkoteihin ja riittäviä tiloja päiväkotilapsille. Päiväkoteihin pitäisi palkata opposition mukaan yli 5 000 uutta ammattilaista, ja pelkästään alle kolmivuotiaiden ryhmiin tarvittaisiin lähes 4 000 uutta hoitajaa.
NÄIN KOTIHOITOA TUETAAN |
Opposition mukaan läheskään kaikille kotihoidontuelta karkotetuille ei löydy työtä. Opposition laskelman mukaan 5 000 työttömäksi jäävää vanhempaa kasvattaa työttömyysmenoja yli 40 miljoonalla vuodessa. Kokonaisuudessaan julkisen talouden lisäkustannukset ovat kasvamassa suuremmaksi kuin mitä on säästö maksamatta jäävästä kotihoidontuesta ja hallituksen toivomat verotulot 6 000 uudesta työllisestä, oppositio kertoo.
Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk) lukee välikysymyksen tänään kello 13 alkavassa istunnossa. Se löytyy myös eduskunnan nettisivulta.
Vehviläisen mukaan perheet haluavat itse päättää lastensa hoidosta. Hän toteaa Jyrki Kataisen (kok) ja Jutta Urpilaisen (sd) hallituksen jäävän historiaan hallituksena, joka tietää perheitä paremmin, mikä on lapsen etu.
(MTV3)