Oppositiopuolueet SDP ja Vihreät ryöpyttävät kovin sanoin hallituksen leikkauslistaa. Erityisesti sairauspäivärahahojen kiristykset saavat kovaa kritiikkiä.
– Kyllä tämä paketti on kova ratkaisu ja se heikentää ostovoimaa. Tämä tarkoittaa merkittävää leikkausta ostovoimaan - siihen ostovoimaan jolla on pidetty Suomi pystyssä 2009 lähtien, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ryöpyttää aamun Huomenta Suomessa.
– Tämä voi merkitä jopa kymmenen prosentin palkanalennuksia tietyille ihmisille, kuvailee puolestaan Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.
– En sanoisi että opettajat ja sairaanhoitajat on tällä hetkellä jotenkin erityisen hyvässä asemassa työmarkkinoilla. Hallituksen alkuperäinen tavoite on parantaa nimenomaan vientiteollisuuden kilpailukykyä, siinä mielessä tämä menee ihan väärin, julkiselle sektorille.
– Säästöjen ulkopuolelle jää vain se varakas ja hyvätuloinen kansanosa, joka ei osallistu oikeastaan millään uudella tavalla näihin sopeuttamistoimiin, moittii Antti Rinne.
– Ei tässä ole mitään järkeä!
Sairaspoissaoloihin kohdistuvat leikkaukset saavat oppositiolta erityisen kovaa ryöpytystä. Mieltä ei muuta sekään, että Työterveyslaitos totesi eilen, että Ruotsissa vastaava malli on toiminut.
– Tunnen sen Ruotsin mallin historian. Siellähän alunperin oli anteliaampi malli, ja sairaspäivärahoja käytettiin paljon enemmän kuin Suomessa. Suomessa se on toiminut suhteellisen hyvin.
– Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki on tehnyt kokeiluja, joissa esimies voi yksin määrätä seitsemän päivää sairaslomaa – tällä on itse asiassa on puututtu sairaslomiin. Luottamus on ollut tehokkain tapa vähentää kustannuksia ja tämä Hämeenlinnan malli kuntasektorille laajennettuna voisi säästää jopa 300 miljoonaa euroa, Niinistö uskoo.
– Ei kai me mitään investointeja sada sillä että leikataan sairaspäivärahoja. Palkkaa pienennetään, ylityökorvauksia pienennetään... Tämä on täysin höpöhöpöpuhetta, Rinne julistaa.
– Tämä on kokoomukselta täysin moralistinen ajatus että ensimmäinen sairauspäivä olisi jonkinlaista huijausta, että siitä kun otettaisiin tuki pois niin ihmiset sairastaisivat vähemmän. Se on ylimielistä suhtautumista.
Kysymykseen siitä, seuraako leikkauslistasta turbulenssia työmarkkinoille Rinne toteaa että riski on iso.
– Tässä romutetaan nyt sopimusyhteiskuntaa monella tavalla. En ole enää ammattiyhdistysliikkeessä mutta kyllä tämä tulee jännitteitä lisäämään ilman muuta. Tässä on todella hölmöllä tavalla lähdetty liikkeelle, täyttä pölvästipolitiikkaa, Rinne lisää.
Rinteen oma vastaus vaikeaan taloustilanteeseen olisi veronkorotus hyvätuloisille.
– Kyllä mielestäni voitaisiin lähteä siitä, että ne jotka tienaa yli 70 000 euroa vuodessa, pari prosenttia voisi nostaa veroprosenttia. Myös yli 60 000 euroa vuodessa pääomatuloja saavilla voisi kiristää pari prosenttia pääomatuloverotusta.
Myös Niinistö nostaisi hyvätuloisten veroja ja lisäksi hän ottaisi esiin perustuloidean.
– Mm. perustulokokeilun käyttöönotto, se että työnteosta tehdään työntekijälle kannattavampaa, se että olisi helpompi tehdä lyhyempää työpäivää niin että se sopii lapsiperheen arkeen - se että tehdään työntekijän valtaa lisääviä päätöksiä - sillä saadaan joustavuutta ja tehoa työelämään.