Oppositio tivasi hallitukselta taas työllisyystoimia ja vastaukset eivät täysin tyydyttäneet – ”Perheiden hätä on todellinen”

AOP eduskunta, istuntosali
Julkaistu 03.09.2020 21:37
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Oppositiopuolueet Perussuomalaiset ja kokoomus tivasivat eduskunnan kyselytunnilla hallitukselta, millä keinoilla Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä parannetaan.

– Perheiden hätä on todellinen. Miten hyvin pääministeri ymmärtää yritysten tilannetta? Hallitus ei arvosta yrityksiä esimerkiksi koronatestien järjestämisessä. Mitä te konkreettisesti teette, jotta yritykset perustavat konttoreitaan Suomeen mieluummin kuin esimerkiksi Ruotsiin tai Saksaan, kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma sanoi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus on halunnut, että julkinen ja yksityinen sektori tekevät hyvää yhteistyötä koronatestauksessa ja muistutti moneen otteeseen siitä, että hallitus on päättänyt laskea teollisuuden sähköveroa EU:n minimitasolle.

Myös dialogia yritysjohtajien kanssa käydään.

Hallituspuolueet korostivat vastauksissaan lisäksi sitä, että budjettiriihessä tehdään työllisyys- ja kilpailukykypäätöksiä.

Marin korosti hyvän tautitilanteen olevan hyödyksi myös kilpailussa kansainvälisistä sijoituksista.

– Jos hoidamme pandemian täällä hyvin, se kertoo sijoittajille Suomen olevan turvallinen sijoituksille. Terveys ja talous kulkevat käsi kädessä, Marin puhui.

Niin Marin kuin valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoivat, että ensi vuosi tehdään elvyttävää talouspolitiikkaa.

Jos tarvetta on, myöhemmin voidaan joutua tekemään säästöjä.

– Voi olla, että tulee aika tehdä sopeutuksia, mutta se ei ole nyt, Marin totesi.

Oppositio ei ollut täysin tyytyväinen hallituksen vastauksiin. Kokoomus vaati nopeita rakenteellisia uudistuksia, joilla kilpailukykyä voitaisiin parantaa.

Ministerit vetosivat toistuvasti siihen, että ratkaisuja tehdään lähiviikkoina budjettiriihessä, kuten hallitusohjelmassa on sovittu.

Perussuomalaisia huoletti bensaverojen nousu

Perussuomalaiset esitti muun muassa polttoaineverojen korotusten perumista.

– Hallitus toteutti juuri ennätysmäisen polttoaineverojen korotuksen. Syitä metsäteollisuuden tilanteeseen ovatkin kiilusilmäinen ilmastopolitiikka ja jatkuvasti kasvava verorasitus. Aiotteko te parantaa suomalaisten ostovoimaa ja teollisuuden kilpailukykyä? Käykö, että ensitöiksenne perutte tekemänne ennätyksellisen polttoaineveron korotuksen, kansanedustaja Jukka Mäkynen (ps.) moitti.

Valtiovarainministeri Vanhanen muistutti keskustelun aikana, että Perussuomalaiset oli viime hallituskaudella korottamassa polttoaineveroa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio toivoi ansiotuloverojen kevennystä.

– Onko hallituksella mitään aikomuksia lähteä reiluihin veronkevennyksiin, kuten ansiotuloverojen kevennyksiin, jotta saataisiin lisää ostovoimaa, Tavio kysyi.

Veronkevennyksiä ei ole ministereiden puheiden perusteella tulossa, mutta myöskään suoraan yrityksiä koskevia veronkorotuksia ei myöskään ole suunnitteilla.

Pitääkö olla kovempi irtisanomissuoja?

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi, että työmarkkinajärjestöjen kesken olisi syytä keskustella siitä, onko Suomessa liian helppoa irtisanoa työntekijöitä. Huomio liittyi UPM:n Kaipolan tehtaan lakkautusuhkaan.

– On aiemminkin puhuttu siitä, että Suomessa on monta muuta maata helpompaa irtisanoa työntekijöitä. Aiheesta on syytä keskustella, Haatainen totesi.

Oppositiosta ainakin kokoomus kauhisteli Haataisen aikeita, sillä kovempi irtisanomissuoja voisi karkottaa yrityksiä, koska se voisi huonoina aikoina olla riski yritykselle.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka