"Miksi bensan hinta ei laske?", kysyi keskusta, ja Antti Kurvinen kutsui perussuomalaiset Tangomarkkinoille – näin sujui kyselytunti

0809_live_luottamusaanestys_jumbo
MTV/AOP
Julkaistu 28.09.2023 15:30(Päivitetty 28.09.2023 17:12)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Hallitus ja oppositio kohtasivat eduskunnan kyselytunnilla. MTV Uutiset seurasi.

Oppositiopuolue keskustan on syksyn ajan odotettu aloittavan hallituksen roimimisen bensiinin hinnasta.

Aihe uiskenteli eduskunnan kyselytunnille tänään. 

Kunnian sai keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni, joka luetteli perussuomalaisten vaalitavoitteita, jotka eivät ole toteutuneet, kuten polttoaineveron laskemisen EU-minimiin ja ammattidieselin käyttöönoton.

– Voisitteko nyt vastata suomalaisille, että miksi bensan hinta ei laske? Kulmuni kysyi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kutsui puolestaan perussuomalaiset Seinäjoen Tangomarkkinoille ja kertoi, että hänellä on puolueelle valmiina tango nimeltä "Pettäjän tie". Kyse on 1970-luvun tangoklassikosta, jonka on levyttänyt muun muassa Taisto Ahlgren.

Hallituksen ministerit puolustivat tekevänsä isoja satsauksia liikenteen infrastruktuuriin ja tekevänsä kyllä isoja polttoaineveron alennuksia. 

– Hallitus ei voi mitään maailmanmarkkinahinnoille, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) totesi.

– Me teemme omilla päätöksillämme kaiken sen mikä on mahdollista, ja te tiedätte sen varsin hyvin, liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps). sanoi.

Perussuomalaiset ministerit kehuivat hallituksen myös laskevan jakeluvelvoitetta, joka on nostanut bensiinin hintaa. 

Uusiutuvien polttoaineiden hyödyntämiseen velvoittava jakeluvelvoite on tärkeä ilmastotoimi, joka on ollut epämieluisa monelle autoilijoiden asiaa painottavalle puolueelle, ennen kaikkea perussuomalaisille ja keskustalle.

SDP kysyi vammaispalvelulaista

SDP kritisoi kyselytunnin alukkaassa voimakkaasti sitä, että hallitus päätti lykätä vammaispalvelulain voimaantuloa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen onnitteli Petteri Orpon (kok.) hallitusta sadan päivän taipaleesta, mutta kysyi, mistä kertoo, että hallitus aloitti tekonsa juuri vammaisten palveluja koskevan lain lykkäämisellä.

– Paljon on ollut puhetta, mutta ymmärrettävästi vähän tekoja. Yhden te olette kuitenkin toteuttaneet, ja se on tämä vammaispalvelulain lykkäys, Tuppurainen totesi.

Hallitus päätti aiemmin tällä viikolla lykätä edellisen hallituksen valmisteleman vammaispalvelulain uudistuksen voimaantuloa vuoteen 2025.

Uudistus valmisteltiin, koskka nykytilassa esimerkiksi monet neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivät tai autismikirjoon lukeutuvat ihmiset ovat maksuttomien vammaispalvelujen ulkopuolella.

Hallituksen ministerien mukaan lykätty vammaispalvelulaki olisi voimaan tullessaan kuitenkin sekin luonut epäselvyyttä esimerkiksi siitä, ketkä lain takaamiin palveluihin todella olisivat oikeutettuja.

Ministerit korostivat, että lakia ei lykätä leikkaussyistä.

– Ei ole mitään pelättävää. Käymme läpi soveltamisalaa ja tarkennamme sitä. Ei tässä ole mitään hätää, voitte olla ihan rauhassa, sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (kok.) totesi eräälle huolestuneelle demarikysyjälle.

Miksi pääministeri petti sanansa?

Kyselytunnilla puhuttiin myös opiskelijoiden toimeentulosta.

Pääministeri Orpolta kysyttiin, miksi tämä petti lupauksensa opiskelijoille. Orpo sanoi ennen vaaleja, etteivät indeksijäädytykset koskisi opintotukea, mutta hiljattain julkaistu budjetti sisältää opintorahan indeksijäädytykset.

Orpo ei suoraan vastannut kysymykseen, vaan korosti muita hallituksen panostuksia koulutukseen ja kertoi myös opiskelijoiden aseman heikennyksistä, joita hallitus olisi periaatteessa voinut tehdä, muttei tehnyt.

– Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa olemme menneet lainapainotteiseen järjestelmään. Vain Tanskassa on toisenlainen järjestelmä, nuorisoministeri Sandra Bergqvist (r.) säesti.

MTV Uutiset päivitti kyselytunnin sisältöä tähän artikkeliin.

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta