Oppositio uskoo voittoon Myanmarissa - nobelistista ei silti tule presidenttiä

2:04img
Julkaistu 08.11.2015 20:16
Toimittajan kuva

Tanja Huutonen

tanja.huutonen@mtv.fi

Myanmarissa eli entisessä Burmassa on pidetty tänään historialliset yleiset vaalit. Vaalit olivat ensimmäiset, joihin oppositio sai täysimittaisesti osallistua. Äänioikeutettuja Burmassa on 30 miljoonaa. 

Ensimmäisten arvioiden mukaan maa jatkaisi demokratian tiellä ja voittoon nousisi oppositiopuolue LDP ja sen kuuluisa johtaja Aung San Suu Kyi. Hän ei kuitenkaan voi tulla valituksi presidentiksi, koska Myanmarin lain mukaan ihminen, jonka lähisukulainen on ulkomaalainen ei voi olla presidentti. Suu Kyin edesmennyt mies oli britti ja hänen lapsensa ovat Iso-Britannian kansalaisia.

Armeijalla yhä erityisasema

Vaalit olivat ensimmäiset yleiset vaalit Myanmarissa eli entisessä Burmassa 25 vuoteen. Niissä valitaan parlamentti ja alueparlamentit. Mukana oli yli 90 puoluetta, mutta käytännössä kisa käytiin opposition NLD:n  ja armeijan tukeman USDP:n välillä. Jotta valta vaihtuu, on Kansallisen demokratialiiton saatava 75 prosenttia äänistä, sillä armeija saa automaattisesti neljäs osan paikoista.

Yhteensä 15 vuotta kotiarestissa ollut ja vuonna 1991 rauhannobelin saanut  Aung San Suu Kyi on vaalien suurin suosikki. Kun hän kävi äänestämässä, vastassa oli valtava joukko mediaa sekä suoranaisia faneja, jotka halusivat koskettaa Suu Kyitä.

Aung San Suu Kyin kannattaja Myanmarissa

–Äänestin äiti Suu:ta, koska rakastan häntä, sanoo Myint Myint Moe.

– Emme vastusta mitään vain siksi, että se olisi ollut tämän hallituksen tekemisiä. Me pidämme sen, mikä on hyvää. Se, mikä ei ole hyvää, sen me muutamme, sanoi Suu Kyi jo ennen vaalien lopullista tulosta.

Sotilasjuntan alaisuudessa pitkään ollut Myanmar on viime aikoina ollut jo demokratian tiellä. Esimerkiksi kännyköiden käyttö on arkea, vaikka ennen se oli mahdollista vain harvoille. Vielä kolmisen vuotta sitten SIM-kortti maksoi jop 600 euroa, nyt sen saa eurolla ja operaattoreitakin on kolme. Kännykkäverkkoihin ovat investoineet mm. norjalainen Telenor ja qatarilainen Ooredoo. Myös Facebookiin myanmarilaiset pääsevät vapaasti.

Suuria muutoksia odotetaan

– Tulevia sukupolvia varten täytyy kehittää koulutusta, terveydenhuoltoa  ja sosiaalista hyvinvointia. Meidän maassamme on ollut ihan sama, miten fiksuja lapset ovat. Heillä ei ole mahdollisuutta korkeakoulutukseen, sanoo riisikauppias Ni Liar.

– USPD on rakentanut teitä ja siltoja meille. Ennen kenelläkään ei ollut varaa käyttää kännyköitä, mutta nyt kaikki voivat. Joten olemme kiitollisia presidentti Thein Seinille, sanoo puolestaan nykyjohdon kannattaja.

Nyt valittava parlamentti valitsee Myanmariin presidentin. Suu Kyi ei kuitenkaan voi tulla valituksi, sillä lain mukaan presidentin lähisukulaiset eivät saa olla ulkomaiden kansalaisia. Suu Kyin edesmennyt mies oli britti, ja heidän lapsillaan on Britannian kansalaisuus. Vaaleissa valitaan kolme neljännestä parlamentaarikoista. Loput paikat on varattu automaattisesti armeijalle.  

Ääntenlaskua Myanmarin vaaleissa 8.11.2015

Ääntenlaskun uskotaan kestävän vähintään 36 tuntia. Äänestysprosentin ennakoidaan nousevan jopa 80:een ja äänioikeutettuja on 30 miljoonaa.

Vaalitarkkailjoiden mukaan ainakaan suurta vaalivilppiä ei ollut. Paikalla oli noin 10 000 vaalitarkkailijaa.

– Olemme keskustelleet kymmenien ihmisten kanssa aamusta alkaen. Kaikki ovat sanoneet, että he ovat voineet äänestää rauhassa ja turvallisesti, yksi Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin kansainvälisistä tarkkailijoista kommentoi.  

Tosin osassa maassa turvallisuustilanne ei sallinut vaalien järjestämistä ja ongelmia oli myös ulkomailta äänestämisessä. Ongelmien vuoksi nelisen miljoonaa myanmarilaista ei pystynyt äänestämään. Lopullisia tuloksia odotetaan vasta tiistai-aamuna.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat