Kaakkoisaasialaisessa Burmassa (Myanmarissa) demokraattisen opposition odotetaan saavan suuren äänisaaliin ensi sunnuntain vaaleissa. Luotettavien mielipidekyselyiden puuttuessa lopullinen tulos on kuitenkin ennalta hämärän peitossa.
Kyseessä ovat ensimmäiset täysimittaiset parlamenttivaalit, joihin oppositio saa vapaasti osallistua. Burmaa vuosikymmeniä johtanut armeija tosin pitää vaalien jälkeenkin hallussaan neljäsosan parlamenttipaikoista ja kolme tärkeää ministerinsalkkua.
Vaaleissa on mukana useita kymmeniä puolueita. Ratkaiseva kilpailu käydään kuitenkin sotilasvallan perillisen USDP-puolueen ja rauhannobelisti Aung San Suu Kyin johtaman Kansallisen demokratialiiton NLD:n välillä.
Tilannetta Burmassa seuraavan Suomen yhteystoimiston päällikön Jarmo Kuuttilan mukaan valmistautuminen vaaleihin on sujunut "kohtuullisen hyvin". Ongelmia on ollut muun muassa äänestäjistä tehtyjen luetteloiden luotettavuuden suhteen. Myös yrityksistä vaalivilppiin liikkuu huhuja.
Muslimivähemmistö ahtaalla
Orastavaa demokratisoitumista varjostaa buddhalaisen nationalismin nousu. Äärikansallismieliset munkit ovat lietsoneet tehokkaasti muslimivastaista mielialaa, jonka seurauksena vaaleissa on mukana vain muutama muslimiehdokas.
Kuuttilan mukaan USDP:n johtama hallitus näyttää ainakin passiivisesti hyväksyvän munkkien vihanlietsonnan, mutta myös oppositio pidättyi muslimien ottamisesta listoilleen. Burman väestöstä vain muutaman prosentti on muslimeja.
Ongelmista huolimatta Burman vaaleista näyttäisi Kuuttilan mukaan tulevan merkittävä askel kohti demokratiaa. Todellinen testi on luvassa myöhemmin, kun maahan muodostetaan hallitus ja valitaan vaikutusvaltainen presidentti.
– Silloin tehdään valtapoliittiset isot linjaukset. Ensi vuoden alkupuolella vasta nähdään, mihin suuntaan maan politiikka menee ja miten esimerkiksi armeija suhtautuu vaalitulokseen, Kuuttila sanoo.
Burma perustuslaki estää oppositiojohtaja Suu Kyin valinnan presidentiksi, koska hänen perheenjäsenensä ovat ulkomaan (Britannian) kansalaisia.