Lääketukkuri Oriolan toimitusjohtaja Eero Hautaniemi on viime viikkoina saanut selittää kerta toisensa jälkeen syitä yhtiönsä syyskuussa alussa alkaneisiin toimitusvaikeuksiin.
Suomalaisia on ihmetyttänyt laajasti se, että lääkejakelun kaltaisella elintärkeällä toimialalla toimiva yritys ottaa käyttöönsä uuden toiminnanohjausjärjestelmän, joka heti kättelyssä osoittautuu toimimattomaksi.
Hautaniemen mukaan toiminnanohjausjärjestelmää testattiin kuukausikaupalla etukäteen. Testit osoittivat, että järjestelmä toimii hyvin normaalioloissa, kun kaikki sujuu kitkattomasti.
Toimitushäiriöiden sattuessa järjestelmän toiminta ei ollutkaan enää yhtä mutkatonta, minkä seurauksena ongelmat alkoivat kumuloitua.
– Jälkeenpäin on helppo sanoa, että järjestelmän toimintaa poikkeustilanteissa olisi pitänyt testata enemmän, Hautaniemi sanoi STT:lle.
Suomalaisten toista ihmetyksen aihetta Länsimetroa testataan parhaillaan pitkän kaavan mukaan sen toimivuuden varmistamiseksi tositilanteessa. Eikö Oriolan ohjausjärjestelmänkin olisi pitänyt läpäistä samanlainen testausprosessi?
– Emme olisi mitenkään voineet ajaa kahta järjestelmää samanaikaisesti. Lääkkeet ja eräseuranta voivat olla vain yhdessä järjestelmässä kerrallaan, Hautaniemi sanoo.
Ruotsin uudistus harkintaan
Oriola julkaisi keskiviikkona heinä-syyskuun osavuosituloksensa, jossa syyskuun jakeluongelmat näkyvät selvästi. Yhtiön oikaistu liikevoitto putosi heinä-syyskuussa 9,7 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin se oli 16,5 miljoonaa euroa.
Oriola toimii Suomen ohella myös Ruotsissa, mistä tulee noin kolme neljäsosaa tukkurin liikevaihdosta. Yhtiöllä on myös Ruotsissa vireillä toiminnanohjausjärjestelmän uusiminen, mutta Suomen kovien kokemusten jälkeen uudistamisen tapa, laajuus ja aikataulu ovat joutuneet uudelleen harkittaviksi.
Oriolan lääketoimitukset on lokakuussa saatu toimimaan normaalisti, mutta muiden tuotteiden toimituksissa on Hautaniemen mukaan vielä kangertelua.
Lääkkeet perille takseilla ja lentokoneilla
Myyntikatteiden menetyksen ohella syyskuun toimitusongelmat rassasivat Oriolan taloutta myös siten, että ongelmia setvimään yhtiöön piti palkata runsaasti lisätyövoimaa. Kustannuksia lisäsi myös se, että lääkkeitä piti toimittaa apteekkeihin ja sairaaloihin runsaasti hätätoimituksina muun muassa takseilla ja lentorahtina.
Syyskuun sotkut rasittavat Hautaniemen mukaan myös yhtiön loka-joulukuun tulosta, kun muun muassa laskutusepäselvyyksien setlvittäminen jatkuu edelleen.
Sivullisen mieleen tulee helposti, että Oriolan johto on keskustellut ohjausjärjestelmän toimittaneen konsulttiyhtiö Accenturen edustajien kanssa tänä syksynä niin sanotusti isoin kirjaimin.
– En käy julkisuudessa ollenkaan tällaisia keskusteluja.