Eteläsuomalaisen miehen verikokeet osoittivat virheellisesti syöpää. Tulos oli sama useissa näytteissä. Terveystalon mukaan kyseessä on yksittäistapaus, joka voi johtua näytteen kuljetuksesta Viroon.
Ari sai kuulla työterveyslääkäriltä syyskuun alussa huonoja uutisia. Hänen veriarvonsa olivat pahasti vinksallaan.
Veriarvot näyttivät hälyttävää tulosta kroonisen lymfaattisen leukemian osalta.
Parin viikon päästä ensimmäisistä hälyttävistä tuloksista otettiin uusintatestit. Tulokset pysyivät yhtä huolestuttavina.
Testit otettiin kolmannenkin kerran Terveystalon kautta. Löydös oli jälleen erikoinen ja vakava, kuten Ari sitä kuvailee.
– Työterveyslääkäri valmisteli minua pitkälle sairauslomalle ja elämänmuutokseen ja siihen, että ikäviä uutisia on tulossa, Ari kertoo.
Arin mukaan työterveyslääkäri kehotti unohtamaan kaikki muut murheet. Tuleva koitos syöpähoitojen kanssa menisi kaiken muun edelle.
Kaikeksi onneksi työterveyslääkäri oli ollut yhteydessä myös Meilahden sairaalan HUSLABiin. Siellä viime viikolla otetussa varmistustestissä arvot olivat kunnossa. Mikään ei viitannutkaan syöpään.
Näytteet ehtivät vanhentua
Vakavasta epäkohdasta kerrottiin välittömästi Terveystalon johdolle, joka selvittää ongelman syitä parhaillaan.
Terveystalon johtoon tiiviissä yhteydessä olleelle Arille on kerrottu, että poikkeukselliset tulokset johtuvat siitä, että näytteet lähetetään laivalla Suomenlahden yli Tallinnaan Synlab-yrityksen laboratorion testattavaksi. Laboratorioon päästessään näytteet ovat olleet vanhentuneita, Ari kertoo.
– Omassa tapauksessa se (näytteiden viallisuus) meinasi johtaa syöpähoitojen aloitukseen, Ari kuvailee.
Tilannetta Terveystalossa selvittänyt ylilääkäri Pekka Aroviita kertoo, että näytteen kuljetusajalla saattaa olla vaikutusta siihen, että Arin näytteet ovat olleet virheellisiä.
Aroviidan mukaan näytteiden kuljettaminen on täysin normaalia laboratoriotoiminnassa. Hänen mukaansa Arin näytteille tehtiin herkkä seulontatutkimus, johon kuljetusaika on saattanut vaikuttaa.
Ratkaisu olisi Aroviidan mukaan saattanut olla se, että niin kutsuttu varmistustutkimus olisi tehty jo aiemmin eikä herkkää seulontatutkimusta olisi toistettu useita kertoja. Hänen mukaansa ensin tehtyjen seulontatutkimusten kuuluukin herkästi osoittaa mahdollisia ongelmia.
Aroviita kertoo, että HUSLABista saadut tulokset olivat avainasemassa siinä, että Terveystalolla alettiin epäillä kuljetusajan mahdollisia vaikutuksia Arin näytetulosten oikeellisuuteen.
– Tässä tapauksessa on meidän nähdäksemme kysymyksessä lääketieteellisesti erityisen haastava ja harvinainen yksittäistapaus, Aroviita kommentoi.
Terveystalo: Harvinainen ongelma
Aroviidan mukaan Terveystalo on torstaina tehnyt varmistustutkimuksen, jolla pyritään saamaan selvyys Arin näytteiden virheellisyyteen.
Kuljetusaika ei yleensä aiheuta ongelmia näytteen käsittelyssä, Aroviita kertoo. Kyseessä on harvinainen ongelma.
– Tämä on meille yksittäistapaus, jota nyt yritetään hyvin selvittää, Aroviita kommentoi.
Ari kertoo uutisen syöpähoitojen aloittamisesta olleen ”aikamoinen pommi”.
– Jokainen voi miettiä, että kun sanotaan, että sinä sairastat kroonista veritautia tai leukemiaa, niin kyllä siinä elämää kävi läpi. Mitä tuleman pitää? Miten perhe pärjää? Kyllä siinä aikamoinen tunteiden skaala oli. Ja on edelleen, Ari sanoo noin viikko huojentavien uutisten jälkeen.
MTV Uutiset ei julkaise Arin oikeaa nimeä asian arkaluontoisuuden vuoksi.