Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) korostaa, että EU:n on kyettävä päättämään lisätuesta Ukrainalle joko Unkarin kanssa tai tarvittaessa ilman Unkaria.
Orpo kommentoi asiaa tänään lehdistötilaisuudessa Tukholmassa, missä hän tapasi Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin.
Unkari on ainoana EU-maana vastustanut 50 miljardin euron uutta tukipakettia Ukrainalle.
– On erittäin tärkeää, että saamme päätöksen Ukrainan tuesta seuraavassa Euroopan neuvoston kokouksessa. Toivottavasti sen takana ovat kaikki 27 EU-maata, mutta jos se ei ole mahdollista, silloin 26 jäsenmaan on tehtävä tukipäätös, Orpo linjasi.
Hän painotti, että Ukraina tarvitsee EU:n apua ja että tilanne rintamalla on kriittinen.
Lue myös: EU-parlamentilta painava pyyntö Unkariin liittyen: Loukkaa vakavasti EU:n perusarvoja
– Meidän täytyy tukea Ukrainaa sotilaallisesti, poliittisesti ja humanitaarisella avulla niin pitkään ja niin paljon kuin on tarve.
Ruotsin pääministeri Kristersson sanoi, että vilpitön toive on muuttaa 26 Ukrainan tukea puoltavaa EU-maata 27:ksi, kun Euroopan neuvosto kokoontuu 1. helmikuuta.
EU:n tavoitteena on antaa Ukrainalle 50 miljardin euron tuki seuraavien neljän vuoden aikana.
Lue myös: Euroopan parlamentissa löylytettiin Unkaria, mutta Orbanille löytyi ymmärtäjiäkin
Luupin alla pohjolan metsäosaaminen
Pääministerit ja von der Leyen keskustelivat Tukholmassa myös metsistä ja metsätaloudesta. He myös kävivät perehtymässä suomalais-ruotsalaisen Stora Enson toimipisteeseen.
– Stora Enson vierailulla näimme biotalouden mahdollisuudet, esimerkiksi sen, miten on mahdollista korvata fossiilisia tuotteita biotalouden keinoin, von der Leyen sanoi.
Kristersson totesi, että metsätalous toimii osana tulevaisuuden ilmastopolitiikkaa.
– Suomi ja Ruotsi ovat asiantuntijoita metsäpolitiikassa ja metsien tilan seurannassa, Ruotsin pääministeri arvioi.
Biotaloudella tarkoitetaan tuotantoa, jossa hyödynnetään luonnosta saatavia uusiutuvia materiaaleja. Samalla edistetään muutosta kohti uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä uusiutumattomien sijaan.