Orpo: Välimeren siirtolaisten laivaturmiin ei saa turtua

Lehtikuva
Julkaistu 21.04.2016 19:42

MTV UUTISET

Reaktiot Välimeren tuhoisaan laivaturmaan ovat olleet tällä kertaa selvästi vaimeampia kuin edellisen ison turman jälkeen vuosi sitten. YK:n pakolaisjärjestön mukaan Libyan edustalla pelätään hukkuneen jopa 500 ihmistä, jotka pyrkivät Libyasta Italiaan.  

Sisäministeri Petteri Orvon (kok.) mukaan turma oli esillä Luxemburgissa, jossa EU:n sisäministerit olivat tänään koolla.  

– Ei näihin tragedioihin saa turtua. Kyllä se tuolla isosti oli esillä tämä keskisen Välimeren reitin vaarallisuus, Orpo sanoi STT:lle puhelimitse kokouksen jälkeen.  

Edellinen iso laivaturma viime huhtikuussa herätti laajaa huomiota. EU järjesti sen jälkeen nopeasti päämiestason hätäkokouksen, jossa päätettiin lisätä merkittävästi valvonta- ja pelastustoimia Välimerellä.  

Nyt vastaavaa reaktiota ei ole nähty.  

– Siellä (Välimerellä) on erittäin paljon voimavaroja. Syy löytynee siitä, Orpo sanoo viitaten EU:n rajavalvontavirasto Frontexin toimiin sekä salakuljettajien vastaiseen sotilasoperaatioon, joka perustettiin viime vuonna.

Libyan kaaos estää yhteistyötä

EU laskee paljon myös yhteisen raja- ja merivartioston varaan, joka pyritään saamaan ensi syksyksi valmiiksi. Samaan aikaan tuetaan YK:n toimia Libyan vakauttamiseksi.  

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi tällä viikolla, että Libyan kanssa tulisi pyrkiä vastaavaan sopimukseen kuin Turkin kanssa. Se tarkoittaisi, että Libyasta Italiaan saapuvia alettaisiin palauttaa systemaattisesti takaisin Libyaan.  

Orpo on Soinin kanssa eri mieltä.  

– Ei Libyassa ole yhtä hallitusta, jonka kanssa sopia, hän sanoo viitaten maan poliittiseen kaaokseen.  

Libyaan on YK:n tuella vasta hahmottumassa uusi yhtenäishallitus, mutta sillä on pääkaupungissa Tripolissa vastassaan useita eri aseellisia ryhmiä.  

Myös EU:n puheenjohtajamaa Hollanti tähdentää, että Turkki-sopimusta ei voi kopioida muualle. Turvapaikanhakijoiden palauttaminen Libyaan olisi vielä kyseenalaisempaa kuin Turkin kohdalla.  

– Jos nyt Turkin osalta on käyty keskustelua ihmisoikeustilanteesta ja turvallisuustilanteesta, jokainen ymmärtää, että Libyassa se tilanne on kaoottinen, Orpo sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset