Osa äideistä pelkää painajaismaisen koronakevään toistuvan syksyllä: "Olen kateellinen työkavereille, joilla ei ole lapsia"

Vanhemmat olivat koronakeväänä jaksamisen rajoilla hoitaessaan kotona sekä lapset että työn. Sama saattaa toistua piankin, jos koronatilanne pahenee. Uraäideille tehdyssä kyselyssä vastaajilla oli konkreettisia ehdotuksia työnantajille, jotta vastaavat tilanteet olisivat jatkossa helpompia.

Mothers in Business -yhdistys kysyi lähes tuhannelta uraäidiltä kokemuksia koronakevään arjesta sekä ehdotuksia työnantajille vastaisuuden varalle. Moni yhdistyksen jäsenistä tekee toimistotyötä esimerkiksi asiantuntijatehtävissä. Yksi vastaajista ihmetteli, miten heikommassa asemassa olevat vanhemmat mahtavat pärjätä.

– Jos me hyvin toimeentulevat ja isoissa asunnoissa asuvat ollaan ihan rikki, en uskalla edes arvata mikä tilanne on niillä pikkulasten vanhemmilla, jotka asuvat pikkiriikkisissä asunnoissa, ovat pienyrittäjiä, murehtivat toimeentulostansa, sairastavat tai ovat yksinhuoltajia, yksi äideistä kirjoittaa.

Hän kuvaili arkeaan viime keväänä näin:

– Tämähän on siis aivan kamalaa. Lapset, työ, kodin kaaos, jatkuva kokkaus, urheilemattomuus, huoli vanhuksista ja tulevasta talouden tilanteesta. Ja kaikki neljän seinän sisällä 24/7.

Vastaajan mielestä tsemppitoivotukset eivät paljon lämmitä. Hän toivoo työnantajilta konkreettista apua, jos vastaavia tilanteita tulee jatkossa.

– Ruokapaketteja kotiin toimitettuna (kuten joissain pikkukunnassa olikin tehty). Lastenhoitoapua nyt vähintään, äiti jatkaa.

Toinen puolestaan pelkäsi syksyä ennakkoon jo keväällä.

– Syksystäkin täytyy voida selvitä normaalilla panoksella eikä jatkuvalla venymisellä. Perheelliset ovat olleet kovilla koko kevään. Ajatus siitä, että syksyllä pitäisi olla yli-ihminen sitten taas toisella tavalla, uuvuttaa jo nyt.

Yksi vastaajista sanoi tuntevansa itsensä huonoksi työntekijäksi, vanhemmaksi ja puolisoksi.

– Onnistumisen kokemukset jäävät siis melko vähäisiksi, mikä on suorittajaluonteelle raskasta. Lisäksi omaa aikaa on vuorokaudessa nolla minuuttia. Olen kateellinen työkavereilleni, joilla ei ole lapsia.

Huono omatunto seurana

Yksi äideistä kertoo päätyneensä miehensä kanssa viemään lapset päiväkotiin, vaikka se aiheutti syyllisyyttä. Hän itse on töissä lääketeollisuudessa ja mies pankkialalla. Heillä on 3- ja 4-vuotiaat pojat.

– Päivät menivät pääasiassa siten, että menin lasten kanssa puistoon ja olin itse samaan aikaan etäkokouksessa padillä. Aamun kokouksissa kun oli tauko, kipaisimme kotiin syömään ja yritin ehtiä laittaa pojat päiväunille ennen seuraavaa kokousta. Poikien herättyä kokouksen lomassa välipalaa pöytään ja lasten areenasta ohjelmaa, jotta talo pysyi hiljaisena ja pystyin osallistumaan kokouksiin.

Äiti kertoo tehneensä valveilla ollessaan töitä jokaisena kotitöiltä liikenevänä hetkenä – myös yöllä.

– Jotta selviämme tilanteesta perheenä ja jotta molempien työpaikat säilyvät, päädyimme ratkaisuun viedä pojat päiväkotiin. Koen tästä ratkaisusta huonoa omatuntoa, koska periaatteessa lasten pitäminen kotona on mahdollista, mutta perhearjen ja työn yhdistäminen käytännössä osoittautui valtavaksi riskiksi polttaa itsensä täysin loppuun.

Uhattiin palkanalennuksella 

Mothers in Business (MiB) yhdistyksen kyselyyn vastasi viime keväänä 963 äitiä, joista suurin osa tekee toimistotöitä. Suurin osa (93 prosenttia) kertoi, että etätyöt olivat mahdollisia. Monen (76 prosenttia) työpaikalla myös joustettiin työajoista.

Nihkeätäkin suhtautumista löytyi, kertoo MiB:n toiminnanjohtaja Annica Moore.

– Joissakin työyhteisöissä ei ole pystynyt tekemään mitään etänä, eikä joustoa ole löytynyt missään asiassa. Pomo on saattanut ärsyyntyä, jos lapsi on ollut Teams-palaverin taustalla, Moore kertoo.

Yksi äideistä kertoo saaneensa heti etätöiden ja lasten kotona hoitamisen alettua selvän viestin siitä, että lastenhoito vähennetään palkasta.

– Minulle ilmoitettiin heti, että työaikaa pitää lyhentää ja palkkaa pudotetaan heti samassa suhteessa, jos päiväkoti ikäinen lapsi kotona, yksi äideistä kertoi.

Mooren mukaan kyselystä kävi selvästi ilmi, että äidit vastasivat pääasiassa kodin arjen pyörityksestä töittensä ohella.

– Äidit kertoivat hoitavansa kotitöitä palkkatyön ohella enemmän kuin puoliso. Puolisot kyllä osallistuivat lasten hoitamiseen, mutta kaikki muu rumba – pyykki, tiskaaminen, kaupassakäynti – kaatui pitkälti äideille, Moore sanoo.

Ilmaisia vinkkejä työnantajalle: Puhu ja kuuntele – oikeasti

Annica Mooren mukaan kyselystä kävi ilmi, että työnantajan asenteisiin toivotaan muutosta vastaavien tilanteiden varalta. Erityisesti empaattisuutta kaivattiin lisää.

– Kannattaa kysyä työntekijältä, miten hänellä menee ja olla aidosti kiinnostunut vastauksesta. Sillä pääsee jo pitkälle. 

– Voivottelu sen sijaan ei auta: "Voi ei, voi voi, meillä on nyt koronatilanne". Ennemminkin niin, että sallitaan ihmisille se, että tilanne kuormittava ja annetaan mahdollisuus siitä puhumiseen.

Mothers in Business on laatinut kyselyn pohjalta konkreettiset vinkit työnantajalle vastaavien tilanteiden varalle.

– Tarjoa joustoja ja kysy työntekijöiltä, mikä helpottaisi työn ja arjen yhteensovittamista.

– Mieti, kannattaako juuri nyt lisätä vauhtia vai toimia ennemmin viisaasti, priorisoida ja keskittyä oleelliseen.

– Kerro, että luotat työntekijän tekevän parhaansa.

– Jos mahdollista, tarjoa arjen kuormitusta helpottavia palveluita kuten: liikuntaa tunti tai kaksi työajalla, ruokatoimitukset etätöihin, niin sairaan kuin terveenkin lapsen hoitopalvelut ja siivouspalvelut.

Annica Moore sanoo koronatilanteen pakottaneen monet työnantajat muutokseen.

– Monelle kyselyyn vastaajalle koronakevään tuomat muutokset ovat olleet iso lahja. Työnantaja on pakon edessä mahdollistanut etätyön tekemisen, johon on suhtauduttu aiemmin nihkeästi. Moni toivoo, että etätöitä voi tehdä tästä eteenpäin joustavammin kaikissa tilanteissa.

Lue myös:

    Uusimmat