Iina, 28, jää jopa kaipaamaan korona-arkea – nämä poikkeusolojen opit lapsiperhe jättää osaksi "tavallista arkea"

1:15img
Samaistutko listaan? Nämä 14 asiaa korona muutti ällöttäviksi.
Julkaistu 23.08.2020 18:47

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Iina Hyttisen viisihenkinen perhe löysi koronakeväästä ja -kesästä myönteisiä puolia, jotka he aikovat omaksua osaksi arkeaan myös tulevaisuudessa.

Maaliskuussa ihmisten arki muuttui maailmanlaajuisesti koronaviruspandemian myötä. Poikkeuksellinen tilanne näkyi myös helsinkiläisessä Hyttisten perheessä. Iinan ja Oton kolme tytärtä – iältään 9-, 7- ja 3-vuotiaat – jäivät kerralla kotiin päivähoidosta ja koulusta. Harrastuksiinkaan ei enää päässyt.

Kotona olivat lasten lisäksi myös vanhemmat. Yrittäjänä työskentelevä Iina on tehnyt paljon etätöitä vuodesta 2016 asti, ja Otto on ollut 1,5 vuotta opintovapaalla. Nyt totuttua kotona työskentelemistä ja opiskelemista kuitenkin haastoi lasten läsnäolo.

Vanhemmat ratkaisivat oman ajan puutteen porrastamalla töiden tekoa. 

– Päivällä, kun esikoisella oli etäkoulua, vain toinen vanhemmista teki omia töitä ja toinen auttoi kouluhommissa ja pienempien sisarusten kanssa. Koulun jälkeen vuoroteltiin ja töitä tehtiin aika paljon illalla, Iina kertoo.

Rumba voi kuulostaa rankalta, mutta Iinan perhe löysi koronan aiheuttamista poikkeusoloista viiden kuukauden aikana paljon hyvääkin. Asiaan tietysti vaikuttaa suuresti se, että vanhemmilla on riittänyt töitä, joita on ollut mahdollisuus tehdä etänä, ja heillä on myös aiempaa kokemusta etätöistä, Iina huomauttaa. Hyttisten ydinperheeseen ei kuulu myöskään koronaviruksen riskiryhmäläisiä.

Lue myös: Koronaviruspandemia heikentää erityisesti vähävaraisten perheiden lasten hyvinvointia – "Olisi kiva tehdä jotain muuta kuin istua tietokoneella"

Lisää aikaa perheen kanssa

parasta-just-nyt-iina-hyttinen-heinakuu-2020-4

Hyttiset ovat harrastaneet koronakevään ja -kesän aikana spontaanisti esimerkiksi trampoliinilla pomppimista.

Parasta koronakeväässä ja -kesässä on ollut Iinan mielestä lisääntynyt aika perheen kanssa. Aikaa ei ole kulunut harrastuksiin, kouluun tai päivähoitoon kuljettamiseen tai muihin menoihin. Ruokakaupassa käytiin vain kerran viikossa koronatartunnan välttelemiseksi. 

Autossa istumisen sijaan perhe on viettänyt aikaa monipuolisesti ulkoillen, saunoen ja pihalle perustettua, vihanneksia ja marjoja kantavaa kasvimaata hoitaen.

Korona-arki pisti myös perheen aikataulut uusiksi. Kun ei tarvinnut rientää paikasta toiseen, sai elää enemmän omassa luontaisessa rytmissään. Kalenterin seuraamisen sijaan saattoi tehdä päätöksiä illanvietosta spontaanisti tunteitaan kuunnellen.

– Ei väsyttänyt ja tuntui, että on paljon enemmän energiaa tehdä kaikkea ja enemmän aikaa päivissä, kun kaikista aikatauluista sai päättää itse, Iina kertoo.

Lue myös: Koronakevät avasi pitkäaikaissairaalle Sandralle, 28, mahdollisuuksia, joita hän ei tiennyt olevankaan – "Voin nyt fyysisesti paremmin, kun en ylirasita itseäni"

Murheiden ei annettu lannistaa

Ei elämä poikkeusolojen aikana toki ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Huoli riskiryhmään kuuluvien läheisten terveydestä ja pelko töiden riittämisestä tilanteen pitkittyessä painoivat ajoittain mieltä. Perheen suunnittelema kesäinen autoreissu ympäri Euroopan ei ymmärrettävästi toteutunut. 

Iinalla oli välillä iltaisin runsaasti työtehtäviä tekemättä, kun vanhemmat laittoivat perheen yhteisen ajan etusijalle eikä päivien keskeltä löytynyt rauhallista aikaa.

Hyttiset eivät kuitenkaan antaneet murheen lannistaa. Automatka Euroopan läpi vaihtui maaseutumatkailuun ja murheet sekä jossittelu hetkessä elämiseen ja läsnäoloon.

Poikkeusolojen opit osaksi "tavallista arkea"

lomalle-lompsis-iina-hyttinen

Perheen Euroopan reissu vaihtui maakuntamatkailuun.

Viisi koronan kyllästämää kuukautta sujuivat Hyttisten perheessä niin hyvin, että he ovat päättäneet jatkaa osaa poikkeusolojen aikana omaksumistaan tavoista "tavallisessa arjessa". 

Lasten harrastuksia on vähennetty osin mahdollisen toisen aallon vuoksi, osin lasten toiveista. Useita kertoja viikossa järjestettäviin treeneihin kuluu paljon rahaa ja se valuu hukkaan, jos toinen aalto iskee voimalla ja yhteiskunta sulkeutuu jälleen. Toisaalta lapset ovat myös ilmaisseet tyytyväisyytensä siihen, että he saavat harrastaa spontaanisti vaikkapa trampoliinilla hyppimistä ja lenkkeilyä yhdessä vanhempien kanssa.

Vanhemmat aikovat jatkossakin laittaa perheen yhteisen ajan etusijalle elämässään ja yrittää pitää arjen mahdollisimman vapaana tiukoista aikatauluista. Jos kalenteri uhkaa täyttyä liiaksi, voi työhön tai opiskeluun liittyviä tapaamisia pyytää hoidettavaksi etänä ja pyrkiä hoitamaan mahdollisimman monta juoksevaa asiaa yhdellä reissulla. Kauppareissuja Hyttiset pyrkivät tekemään jatkossakin vain yhden viikossa.

”Tavallisen arjen” alkaminen on ollut Iinalle jopa haikeaa. Toisaalta kun lapset ovat koulussa, on aikaa tehdä omia töitä rauhallisesti. Nyt raja töiden ja vapaa-ajan välille on helpompi vetää tutuilla tavoilla: laitteiden sulkemisella ja sähköpostien lukemisen jättämisellä seuraavaan päivään.

Iina hyttinen perhekuva

Osa uusista tavoista jää perheen arkeen elämään.

Lue myös: 40-vuotias Lisa tuijotti jatkuvasti kasvojaan videoneuvottelussa – ankeat seuraukset

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Perhe