MTV Uutiset kertoi viime torstaina, että hallituksen on määrä esittää tartuntatautipäivärahan myöntämistä koronaan sairastuneelle myös ilman virallista eristys- tai karanteenipäätöstä.
Tähän asti tartuntatautipäivärahan myöntämisen edellytyksenä on ollut tartuntatautilain mukaisesti todettu karanteeni- tai eristyspäätös, jonka voi tehdä vain tartuntatautilääkäri.
Muun muassa Helsingissä ja useissa kunnissa luovuttiin systemaattisesta jäljityksestä ja koronakaranteeneista koulujen kevätlukukauden alkaessa. Lapset ja nuoret voivat mennä oireettomana päiväkotiin tai kouluun.
THL:n mukaan koulujen tilanne pahimmilla epidemia-alueilla ei poikkea viime syksyn tilanteesta ainakaan toistaiseksi.
Sairauspäivärahaa kannattavampi vaihtoehto
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n lakimies Kai Kullaa kertoo MTV Uutisille, että liiton saamien yhteydenottojen perusteella yleisin ratkaisu henkilöstön suhteen korona-aikana on ollut palkallinen sairausloma. Tällöin työnantaja saa sairaus- tai tartuntatautipäivärahan suoraan itselleen.
– Meillä ei ole tietoa, onko tartuntatautipäivärahan saamisessa ollut vaikeuksia, Kullaa sanoo.
Tartuntatauti- ja sairauspäivärahan ero on, että jälkimmäiseen kuuluu sairastumista seuraava yhdeksän päivän omavastuu. Tartuntatautipäiväraha myös maksetaan täysimääräisenä, kun sairauspäivärahan suuruus on noin 70 prosenttia tuloista.
Muita vaihtoehtoja henkilöstölle voivat olla etätyöt tai palkaton sairauspoissaolo.
– Työnantaja voi myös määrätä työntekijän pysymään kotona, jolloin tälle maksetaan täysi palkka. Tietääkseni tätä mahdollisuutta on käytetty opetusalalla vähän, Kullaa kertoo.
Mikäli myöntämisperusteita kevennettäisiin, se helpottaisi Kullaan mielestä paljonkin opetushenkilöstön asemaa tilanteessa, jossa karanteenipäätöksiä ei pystytä tekemään riittävän nopeasti.
"Koulutyön jatkuminen pyritään turvaamaan"
THL:n Helsingin Sanomille esittämän arvion mukaan 80 prosenttia 10–69-vuotiaista suomalaisista saisi joko oireettoman tai oireilevan tartunnan seuraavien kahden kuukauden aikana.
OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan ainakin osa kouluista, oppilaitoksista ja päiväkodeista jouduttaisiin tässä tapauksessa sulkemaan henkilöstön puutteen vuoksi.
– Jos vain tilat suljetaan, terveenä säilynyt henkilöstö todennäköisesti jatkaa etäopetuksessa. Koulutyön jatkuminen pyritään joka tapauksessa turvaamaan niin pitkään kuin pystytään. Tartunnan saaneet olisivat sairauslomalla ja altistuneet tartuntatautipäivärahalla, Kullaa kertoo.
Kunnallisissa kouluissa on lisäksi mahdollista, että henkilöstöä siirrettäisiin koulusta toiseen tilapäisesti. Näissäkin tilanteissa henkilökunnan altistumista ja tartuntojen leviämistä pyrittäisiin Kullaan mukaan ehkäisemään työturvallisuuslain mukaisesti.
– OAJ:n kanta on edelleen, että etäopetukseen tulisi voida vetäytyä tarvittaessa nopeasti, Kullaa sanoo.
Eduskunta käsittelee tartuntatautipäivärahaa koskevaa esitystä helmikuun alussa istuntokauden alkaessa.
1:39