Osa nuorista pelkää hätäkeskukseen soittamista: "Viekö poliisi minutkin?"

Hätäkeskuspäivystäjä kertoo työstään 8:24
Näissä tilanteissa hätäkeskukseen tulee soittaa ja näissä ei.

Lähes jokainen suomalainen tuntee yleisen hätänumeron 112, mutta sen oikeaoppinen käyttö on monelle yhä vaikeaa. 

Suomessa vietetään tällä viikolla hätänumeroviikkoa. Vaikka 98 prosenttia suomalaisista tuntee hätänumeron, on monilla sen käytössä vielä petrattavaa. 

Viiden jälkeen -ohjelmassa helmikuussa vierailleella Hätäkeskuslaitoksen viestintäasiantuntija Patrick Tiaisella on itselläänkin kokemusta hätäkeskuspäivystäjän työstä Turun hätäkeskuksen ylipäällikkönä. Hänen mukaansa hätäkeskuksiin kuulumattomat puheluiden lisääntyminen on maailmanlaajuinen ilmiö.

Hätäkeskuspäivystäjille turhat puhelut voivat joskus olla raskaita. Työssä on siirryttävä akuutista hädästä kiireettömään neuvontaan ja selitettävä ihmiselle, että kaikki ongelmat eivät kuulu hätänumeroon.

– On juuri annettu elvytystä tai jollain on ollut puukko rinnassa, mönkijä kaatunut, joku on puristuksissa. Olet hälyttänyt ja antanut ne lisätiedot ja sitten joku valittaa, että laita nyt joku auraamaan ne tiet, Tiainen kuvailee.

"Joudunko mä ongelmiin?"

Vakavampi ongelma on kuitenkin se, jos hätänumeroon ei uskalleta soittaa. Esimerkiksi nuorten kohdalla käytöstä ohjaa Tiaisen mukaan usein pelko ja epävarmuus.

– Aika usein se puhelu alkaa, että jos mä kerron, mitä täällä tapahtuu, joudunko mä ongelmiin? Viekö poliisi minutkin?

Tiaisen mukaan näissä tilanteissa on tärkeää luoda hyvä kontakti nuoreen ja muistuttaa, että soittaminen on todennäköisesti ollut aivan oikea ratkaisu.

– Me olemme auttamassa ja ne viranomaiset, jotka me lähetämme ovat auttamassa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat