Dyyni: Osa kaksi on visuaalisesti komea ja uljas tieteisspektaakkeli, mutta sen katsominen vaatii ykkösosan näkemisen eivätkä hahmot kosketa, toteaa MTV Uutisten kulttuuritoimittaja Visa Högmander.
Noin vuosi sitten ensi-iltansa saanut Dyyni: Osa kaksi on tasan sitä, mitä nimi lupaa: jatko-osa ensimmäiselle, vuonna 2021 teattereihin saapuneelle Dyynille.
Ykkösosa oli liiankin pitkälti kakkososan pohjustamista. Avainhahmot, elokuvan maailma ja juuri-ideat avattiin perusteellisesti.
Lue myös: Merkittävimmät elokuvien Bafta-palkinnot jakautuivat Conclavelle ja The Brutalistille
Kakkososassa vuoden 2025 Oscar-gaalassa parhaaksi elokuvaksi ehdolla olevista elokuvista peräti kahdessa pääroolin näyttelevän Timothée Chalamet’n esittämä myyttinen messiashahmo Paul Atreidis on kostoretkellä hänen perheensä tuhonneita salaliittolaisia vastaan.
Atreides ponnistelee ehkäistäkseen hirvittävän tulevaisuuden, jonka vain hän voi nähdä ennalta.
Elokuva-alan Oscar-palkinnot jaetaan sunnuntain ja maanantain 2.–3. maaliskuuta välisenä yönä.
Kaikki voittajat ovat selvillä varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta.
MTV Uutisten kulttuuritoimittaja Visa Högmanderin arviot parhaan elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi ehdolla olevista, Suomessa katsottavissa olevista elokuvista julkaistaan MTV Uutisten verkkosivuilla yksi kerrallaan Oscar-gaalaa edeltävinä aamuina lauantaista 22. helmikuuta lähtien.
Laatutyötä elokuvissa Blade Runner 2049 (2017), Sicario (2015) ja Arrival (2016) tehnyt kanadalainen Denis Villeneuve ohjaa Dyynin jatko-osassa hurjaa tähtijoukkoa, jossa kuitenkaan juuri kukaan ei pääse tekemään ikimuistoista roolisuoritusta. Eniten revittelemään pääsee pahiksena Austin Butler, mutta ei hänenkään hahmoaan juuri syvennetä.
Lue lisäksi: Kommentti: Uusi Blade Runner on kylmä, kaunis ja lohduton
Esimerkiksi Christopher Walken ja Florence Pugh menevät minirooleissa hukkaan. Pääosanäyttelijä Chalamet'n ohella mieleenjäävimmän roolin tekee hänen roolihahmonsa äitiä esittävä ruotsalaistähti Rebecca Ferguson.
Dyyni: Osa kaksi on monitasoinen tieteistarina, jossa suuret taistelukohtaukset ovat lähinnä hengähdystaukoja lähes kolmetuntisessa elokuvassa. Se on suuren budjetin scifi-eepos, jollaisia ei juurikaan enää valkokankailla nähdä.
Lue lisää: Menestysohjaaja paljastaa MTV:lle erikoisen yksityiskohdan uusimmasta Dyyni-elokuvasta: "Se kuulostaa todella hullulta"
Jättihiekkamadot ja Harkonnen-suvun jättimäiset taistelukoneet ovat ykkösosan tapaan hurjan komeaa nähtävää ja tekijätiimin tekninen osasto laittaa parastaan: tehosteet, lavastus, puvustus ja kuvaus ovat priimaa. Hurjan kauniit autiomaakuvat saavat hengityksen salpaantumaan.
Elokuva ei kuitenkaan kosketa. Vaikka tekninen toteutus ja visuaalisuus on uljasta katsottavaa, minut ja todennäköisesti monet muut Villeneuven aiemmista elokuvista pitävät Dyyni: Osa kaksi saa toivomaan, että mies palaisi vielä maltillisempien aiheiden ja pienempien budjettien pariin.
Lue lisäksi: Oscar-kommentti: The Brutalist on kammottavaan loppuunsa kaatuva 3,5-tuntinen mammutti
On silti todennäköistä, että Frank Herbertin Dyyni-kirjasarjasta tehdyt filmatisoinnit eivät kuitenkaan olleet vielä tässä. Dyynin Messias -kirjasta on jo huhuttu olevan tulossa elokuvaversio.
Entä pitäisikö näin vahvasti edelliseen osaansa nojaavan jatko-osan olla ylipäätään ehdolla parhaaksi elokuvaksi Oscar-gaalassa? Ei pitäisi.
---
Dyyni: Osa kaksi. Ikäraja: 12. Pituus: 166 min. Ohjaus: Denis Villeneuve. Käsikirjoitus: Denis Villeneuve ja Jon Spaihts. Näyttelijät: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Austin Butler, Florence Pugh, Dave Bautista, Christopher Walken, Stephen McKinley Henderson, Léa Seydoux, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling ja Javier Bardem. Perustuu Frank Herbertin kirjaan Dyyni. Genret: draama, fantasia, seikkailu, scifi. Katso elokuvan traileri artikkelin yläosassa.