Birth of a Nation -elokuvan ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Nate Parker nousi otsikoihin, kun 17 vuotta vanha raiskausoikeudenkäynti tuli julkisuuteen viime viikolla.
Nate Parkeria ja tämän opiskelijakollega Jean McGianni Celestiniä syytettiin vuonna 1999 opiskelijan raiskaamisesta. Parker vapautettiin syytteestä, mutta Celestin tuomittiin vankeuteen. Celestin on toinen The Birth of a Nation -elokuvan käsikirjoittajista.
Parkeria ja Celestiniä syytettiin myös siitä, että he olivat pelotelleet naista sen jälkeen, kun hän oli nostanut syytteet. Nainen kertoi puolustuksessaan yrittäneensä itsemurhaa pian rankkojen tapahtumien jälkeen. Hänen veljensä kommentoi, että nainen pelkäsi elämää.
Vuosia vanha tapaus nousi otsikoihin, kun kävi ilmi, että raiskauksen uhri tappoi itsensä vuonna 2012.
Tapaus on aiheuttanut elokuvamaailmassa paljon keskustelua ja nyt myös Oscar-palkinnoista päättävän Akatemian puheenjohtaja Cheryl Boone Isaacs on ottanut kantaa kohuun.
Isaacs korostaa, että elokuva vaikuttaa kritiikkien puolesta olevan teos, joka jokaisen kannattaa nähdä. Hän kuitenkin myönsi, ettei ole itse nähnyt elokuvaa.
Isaacs toivoo, että yleisö näkisi eron taiteen ja taiteilijan välillä.
– On eri asia, koskeeko tapaus tekijää vai elokuvaa. Olisi tärkeää, että ihmiset menisivät katsomaan elokuvan, nauttisivat ja antaisivat sen hämmästyttää. Mielestäni se on erittäin tärkeää. Ihmisten täytyy nähdä tämä elokuva.
Oscar-gaala on viimeisten vuosien aikana saanut osakseen kritiikkiä rasismista, koska palkinnot ovat menneet poikkeuksetta valkoihoisille elokuvantekijöille.
The Birth of a Nation -elokuvan on ennustettu olevan yksi tulevan Oscar-gaalan suosikkeja, koska se toisi kaivattua monimuotoisuutta arvostettuun gaalaan. Myös puheenjohtaja Isaacs kommentoinut aiemmin kampanjoivansa monimuotoisemman gaalan puolesta.
Raiskausoikeudenkäynti kuitenkin on saanut monet Oscar-asiantuntijat mietteliäiksi. Esimerkiksi kirjailija ja kulttuurikriitikko Roxane Gay kirjoitti New York Times -lehden pääkirjoituksessa, ettei aio mennä katsomaan elokuvaa.
– Elokuvaa sanotaan tärkeäksi – joksikin, mikä on nähtävä, tarinaksi, joka täytyy tulla kuulluksi. En ole nähnyt elokuvaa, ja nyt en aio mennä katsomaankaan.
– En voi arvostaa elokuvaa – huolimatta siitä kuinka tärkeäksi sitä sanotaan – yli sen, miten arvostan naista, jonka tarinan pitäisi olla ihan yhtä tärkeä ja joka ei ole enää hengissä puolustamassa itseään.
The Birth of A Nation sai ensi-iltansa viime tammikuussa Sundance-festivaaleilla, missä elokuva myös palkittiin.