Ota nyrkkisääntö haltuun: Kahden T:n taktiikka voi pelastaa henkesi, kun tiet muuttuvat liukkaiksi – "Kaikista paras keino"

Loppusyksyn ja alkutalven keliolosuhteiden vaihtelevuus on haaste autoilijoille. Liikenneonnettomuuden riski kasvaa, kun talvikelit tekevät tuloaan, ja pahimmassa tapauksessa kuljettajan oma toiminta lisää riskejä entisestään.

Talvirenkaat eivät tee autuaaksi, Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan. Vaikka auton alla olisivat testivoittajarenkaat, on kuljettajan pidettävä pää kylmänä viikko viikolta haastavammiksi muuttuvissa olosuhteissa.

Liikenneturvan mukaan kahden T:n taktiikka – tilannenopeus ja turvaväli – on ennakoinnin ohella toimivin lääke liukkaista keleistä selviämiseen. Kylmenevien säiden myötä kuljettajien tulee varautua myös mustaan jäähän jopa plussakelillä.

– Musta jää on siitä kinkkinen, että sitä on vaikea havaita. Kannattaakin painaa ne paikat mieleen, joissa joskus on huomannut olevan mustaa jäätä ja varautua siihen, että ne saattavat olla liukkaita tänäkin vuonna, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen muistuttaa tiedotteessa.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Kevennä kaasujalkaa ja ennakoi

Karvonen kehottaa seuraamaan sääennusteita. On myös hyvä miettiä, onko liikkeelle lähdettävä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin tiet ovat usein liukkaimmillaan.

– Kuiva tie voi vaihtua matkan aikana nopeastikin talviseen keliin, varsinkin jos suuntaa pohjoiseen. Kun valitset renkaita reissun päälle, niin ota sääennusteen lisäksi myös reitti huomioon”, Karvonen vinkkaa.

Huonoja ajo-olosuhteita voi kompensoida myös nopeutta alentamalla. Alhaisempi nopeus tuo kuljettajalle lisää havainnointiaikaa sekä lyhentää pysähtymismatkaa. Oikea tilannenopeus myös ehkäisee pidon menetystä.

– Vinkki liukkauden selättämiseen on hyvin yksinkertainen. Jos matkan aikana huomaat tien olevan liukas, pudota nopeutta. Se on kaikista paras keino, Karvonen toteaa.

Liukkaalla myös riittävän turvavälin pitäminen on entistäkin tärkeämpää, koska hyvätkään talvirenkaat eivät takaa kesäkelin pitoa.

– Tarpeeksi suuret turvavälit tekevät liikenteestä turvallisempaa ja sujuvampaa. Liian lyhyt väli voi johtaa peräänajoon tai jopa ketjukolariin, hän lisää.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat