Koronatoimet ja polttoaineen hinnan nousu ovat saaneet ihmiset viimeisten viikonloppujen aikana osoittamaan mieltään erityisesti Helsingissä.
Tänään ja huomenna useampaan kaupunkiin Suomessa odotetaan mielenosoituskulkueita kasvavan polttoaineverotuksen vuoksi. Muun muassa Lounais-Suomen poliisi on saanut ilmoituksen Turussa perjantaina 18. helmikuuta järjestettävästä mielenilmauksesta. Kyse on Torviprotesti-mielenilmauksesta, joka oman ilmoituksensa mukaan vaatii autoilun kustannusten alentamista.
Lue myös: Poliisi: Torviprotesti tukkinee Turun keskustan tuntien ajaksi perjantaina
Ulkomailla Convoy-mielenosoitukset ovat olleet aggressiivisia, ja esimerkiksi Ranskassa ja Uudessa-Seelannissa poliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet rajusti yhteen. Helmikuun alussa myös Helsingissä järjestetyssä Convoy-mielenosoituksessa poliisin vastustaminen yltyi voimakkaaksi. Ylikomisario Heikki Porola sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että tämä on poikkeuksellista, eikä sellaista odoteta tulevalta viikonlopulta.
Mitä mielenosoittajat saavat tehdä mielenosoituksessa? Katso artikkelin video!
Levottomiksi äityneiden Convoy-mielenosoituksien lisäksi poliisi tiedotti keskiviikkona kymmenistä rikossyytteisiin etenevistä niskoittelutapauksista ympäristöliike Elokapinan mielenosoituksista viime vuonna. Ovatko mielenosoitukset yleisellä tasolla siis väkivaltaistuneet Suomessakin?
– Ei. Yleisesti ei missään nimessä, ihan rauhanomaista mielenosoittamista meillä on tuolla kaduilla ollut. Poikkeuksena oli Convoy-mielenosoituksen yhteydessä ollut aggressiivinen purkaus, Porola toteaa.
Porolan mukaan kahnaukset jäivät kuitenkin suhteellisen pieniksi.
– Toki ne yllättivät meidät ja varmaan järjestäjätkin.
Pääosin pieniä laittomuuksia
Helsingin poliisi tiedotti keskiviikkona saaneensa valmiiksi esitutkinnan ympäristöliike Elokapinan lokakuisesta mielenosoituksesta Valtioneuvoston linnan luona.
Lue myös: Elokapinan mielenosoitus Valtioneuvoston linnan edustalla menee syyteharkintaan yli 50 ihmisen osalta
Asia siirtyy syyteharkintaan yhteensä 54 ihmisen osalta. Kaikkia heistä epäillään niskoittelusta poliisia vastaan. Lisäksi 48:aa ihmistä epäillään myös julkisrauhan rikkomisesta ja kokouksen estämisestä. Porola ei kuitenkaan puhuisi tapauksien kohdalla suoranaisesti ylilyönneistä.
– Poliisin tehtävähän on valvoa, että mielenosoittajan perusoikeudet, kuten kokoontumisvapaus toteutuu. Mikä nyt sitten luokitellaan ylilyönniksi, Porola pohtii.
Poliisin tehtävänä on myös katsoa, että kaikki toiminta tapahtuu laillisesti.
– Laittomuuksiahan näissä on ollut, kuten syksynkin mielenosoituksista on nähty. Pienehköjä rikoksia valtaosa, kuten niskoittelurikoksia.