Pääkaupunkiseudun ratkaisu päivystysruuhkiin on uusi hoito-osasto – "On hyvä kysymys, riittäisikö sinne hoitajia": Kriisin ydinongelmana ei ole nyt potilaiden määrä

2:24imgKatso myös: Päivystysten ruuhkat sairaaloissa ja vaikeus saada jatkohoitopaikkoja koskevat koko maata
Julkaistu 19.12.2022 13:39(Päivitetty 19.12.2022 15:45)

MTV UUTISET – STT

Helsingin apulaispormestarin mukaan ruuhkien juurisyy on hoitajapula.

Pääkaupunkiseudulla valmistellaan uuden hoito-osaston perustamista terveydenhuollon päivystysruuhkien purkamiseksi. Asiasta kertoo Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonov STT:lle.

Sazonovin mukaan uuden osaston valmistelu kestää useamman viikon. Selvityksessä on muun muassa se, missä mahdollinen uusi osasto voisi sijaita.

– Valmistelussa selvitetään, voisivatko Helsingin kaupunki, Länsi-Uudenmaan ja Vantaa–Keravan hyvinvointialueet sekä Hus-yhtymä perustaa vuodenvaihteen jälkeen yhdessä tällaisen osaston, Sazonov sanoo.

– Jatkovalmistelussa selvitetään, sijaitsisiko osasto sitten Husissa vai esimerkiksi jonkin kaupungin sairaalassa.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien sekä Husin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) johto pitivät tänä aamuna kokouksen, jossa pohdittiin ratkaisuja päivystysten pahaan ruuhkautumiseen.

Sazonovin mukaan tilannekuva on selkeä. Päivystyspotilaiden määrä ei ole lisääntynyt vaan potilaiden päivystyksessä viettämä aika.

– Kokouksessa todettiin, että tilanne on hankala ja vakava. Ydinongelma on niin sanottu keskiviipymä eli aika, jonka potilaat ovat päivystyksessä ja odottavat ennen siirtymistään jatkohoitoon.

Sazonovin mukaan keskiviipymä on tällä haavaa pääkaupunkiseudun päivystyksissä kahdeksan tuntia.

– Tämä on yli kaksi tuntia enemmän kuin aiempina vuosina tähän aikaan, Sazonov sanoo.

"On hyvä kysymys, riittäisikö uudelle osastolle hoitajia"

Pohjimmiltaan päivystysten odotusajat venyvät Sazonovin mukaan siksi, että hoitajapula rajoittaa jatkohoitopaikkojen määrää.

– Kyllä hoitopaikkojen sulkemiset johtuvat pääosin siitä, että ei ole hoitajia. Tämä koskee sekä Husin osastoja että kaupunkien sairaaloita, Sazonov kertoo.

– Lisäksi hoitajapula koskee tehostettua palveluasumista, jossa on kyse sairaanhoitajien lisäksi perus- ja lähihoitajista.

Pääkaupunkiseudulle valmisteltava uusi osasto olisi Sazonovin mukaan määrä toteuttaa toimijoiden "yhteisellä henkilöstösuunnittelulla ja -resursoinnilla". Hän ei osaa suoraan sanoa, riittäisikö uudelle osastolle hoitajia.

– Se on hyvä kysymys. Eihän tämä tilanne poistu rakenteellisesti, jos toimijat eivät saa rekrytoitua lisää hoitajia.

– Lisäksi kysymys on siitä, minkälaisia toimia priorisoidaan. Sitovatko koronatoimet edelleen henkilökuntaa? Toisaalta akuuttihoidon suman purkaminen vaikuttaa siihen, että kiireetöntä hoitoa voidaan joutua esimerkiksi erikoissairaanhoidossa perumaan.

Sazonovin mukaan päivystysten ruuhkautuminen vaikuttaisi olevan valtakunnallinen ongelma, joka on kehittynyt vähitellen.

– Hoitajapula tuntuu kasvaneen pikkuhiljaa. Nyt sen eskaloituminen ja vaikutukset alkavat näkyä voimakkaammin erikoissairaanhoidossa ja päivystyksissä.

Lue myös: HUSin päivystyksessä pahimmillaan 110 tunnin odotus, ongelma valtakunnallinen – "Perusterveydenhuollon vuodeosastopaikkojen purkaminen iso virhe"

Tuoreimmat aiheesta

Helsinki