Sairaaloiden päivystyskriisin taustalla pandemian aikana syntynyt hoitovelka – avainasemassa henkilöstön jaksaminen

Sairaalat eri puolilla maata ovat ruuhkautuneet päivystykseen ja jatkohoitoon jonottavista potilaista. Asiantuntija arvioi Kymmenen uutisissa sitä, mistä ruuhkat johtuvat ja mitä niille olisi tehtävissä.

Pirkanmaalla useat sairaalat ovat ruuhkautuneet jatkohoitoon jonottavista potilaista. Asiasta kertoi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri toissa päivänä keskiviikkona. Näin ollen kiireettömiä toimenpiteitä on jouduttu siirtämään.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on kertonut yhteispäivystysten ruuhkautuneen pahoin, sillä potilaat eivät pääse päivystyspoliklinikoilta eteenpäin jatkohoitoon.

Kuopion yliopistollisen sairaalan palvelukeskusjohtaja Tero Martikainen pitää päivystyksen ongelmia valtakunnallisena ilmiönä.

Akuutisti sairastuvat pahimmassa pulassa

Turun yliopiston potilasturvallisuuden professorin ja Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen johtajan Tuija Ikosen mukaan tilanteen taustalla on muun muassa pandemian aikana syntynyt hoitovelka.

– Henkilöstö on ollut kuormittunutta, ja meillä on myös henkilöstövajetta suhteessa hoidon tarpeeseen, Ikonen totesi Kymmenen uutisissa. 

– Myöskään sote-järjestelmän viivästyminen ei ole antanut mahdollisuutta tehdä sellaisia ratkaisuja hyvinvointialueilla vielä, jotka voisivat lievittää tilannetta. 

Kaikkein pahin tilanne on heille, jotka sairastuvat yhtäkkiä todella vakavasti.

– Tottahan heidän pitäisi päästä oikea-aikaisesti päivystykseen. Toinen ryhmä ovat esimerkiksi haavoittuvat ikäihmiset, joiden pitkäaikainen oleskelu päivystyksessä aiheuttaa vain lisähaittaa.

Miten tilanne sitten saataisiin ratkeamaan?  

– (Vuoden alussa) aloittavat hyvinvointialueet ovat varmasti apu tähän, mutta hyöty uudesta palvelujärjestelmästä ei tule viikossa eikä kahdessa, eikä muutamassa kuukaudessakaan. Eli nopeampia keinoja täytyisi löytää. 

Ikosen mukaan yksi keinoista olisi "tilannekuvatietoisuus".

– Me seuraamme esimerkiksi sähkön hintoja nyt tarkkaan, niin yhtä lailla niillä alueilla, joilla on ongelmia päivystykseen pääsyssä, tulisi asiasta tiedottaa kaikille osapuolille. 

– Meillä on myös hyviä toimintamalleja tiedossa siitä, että otetaan koppi niistä henkilöistä, jotka käyvät usein päivystyksessä. Tässä akuutissa tilanteessa kiinnittäisin huomiota lisäksi henkilöstön jaksamiseen, että työ siellä arjessa olisi mahdollisimman sujuvaa. 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on saanut tänä vuonna yli 150 ilmoitusta potilasturvallisuuden vaarantumisesta päivystystoiminnassa.

Mitä mieltä Potilasturvallisuuden professori on hoitajamitoituksesta. Katso vastaus jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat