Espoon kaupungin henkilöstöjohtaja Kimmo Sarekoski on sitä mieltä, että asioita pystytään edistämään vahvimmin tukemalla ei kielloilla. Lieksan kaupunki kertoi eilen ryhtyvänsä edistämään kuntalaisten terveyttä vähentämällä tupakoitsijoiden työaikaa tai rahapalkkaa jokaisesta työajalla poltetusta tupakasta.
– Espoossa on ajateltu, että lähdetään arvostuksesta ja luottamuksesta työntekijää kohtaan. Meillä on etsitty keinoja sille, miten työntekijää voidaan tukea niin, että esimerkiksi työpaikasta saataisiin savuton. Ollaan siis etsitty tukea vaikkapa työterveyshuollosta, jotta halukkaat työntekijät onnistuisivat lopettamaan tupakoinnin, sanoo Sarekoski.
Espoon kaupunki on ollut vuodesta 2009 asti savuton työpaikka. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että työajalla ei ole luvallista polttaa. Sen sijaan ruoka-tai kahvitauolla on luvallista käydä tupakalla.
"Työajalla tehdään töitä"
Suomen yrittäjien lainopillinen asiamies Atte Rytkönen puolestaan sanoo, että yksityisellä puolella lähtökohtana on aina se, että työaika käytetään työntekoon.
– Töissä työnantaja voi toki linjata niin, että siellä ei polteta. Jos on lounas- tai kahvitauko, niin sen voi tietenkin käyttää miten haluaa. Yleislinja on kuitenkin se, millaiset säännöt ovat järkeviä ja tarkoituksenmukaisia.
Rytkösen mukaan työtä on myös hyvin erilaista. Joissakin työtehtävissä läsnäolo on tärkeämpää kuin toisissa.
– Toisissa tehtävissä paikalla oleminen ei niin vaikuta työn tulokseen, jolloin voidaan hakea erilaisia ratkaisuja. Täytyy myös muista, että tupakoiminen on myös arvovalinta ja siihen liittyy aina monenlaisia kysymyksiä, Rytkönen sanoo.
"Asiasta käyty keskusteluja"
Rytkösen mukaan Lieksan tapauksessa hyvää on se, että työnantajan ja työntekijöiden kanssa on käyty asiasta keskusteluja.
– Sitten yhdessä on ikään kuin päädytty tähän ratkaisuun. Tämä on siis käytännössä myös työntekijöiden edustajien kanssa hyväksytty. On nähty myös työntekijöiden puolelta, että tällä voidaan savuttomuutta edistää, jos vaikkapa muut keinot eivät ole tepsineet.