Suomessa työpaikoilla haetaan tasapainoa lähi- ja etätyön välille – jättifirma Amazon pakotti jo väkensä lähitöihin

10:38imgKatso videolta, millä tavoin suomalaiset ovat tunaroineet etäkokoksissa kamera päällä.Kuvat: MTV Uutiset/All Over Press. Kuvamanipulaatio: MTV Uutiset.
Julkaistu 29.09.2024 08:35

MTV UUTISET – STT

Korona-aika pakotti monet työpaikat siirtymään etätyöhön, mutta nyt Suomessa on tehty paluuta lähityöhön.

Joillakin työpaikoilla on annettu määräys tai ainakin vahva suositus siirtymisestä lähityöhön.

– Tutkimuksissa on havaittu, että lyhyellä aikavälillä etätyö voi olla hyvin tehokasta, mutta pitkällä tähtäimellä kuormitus saattaa nousta siinä tosi isoksi. Osaltaan tuota kuormitusta luo etätyön yksinäisyys, sanoo henkilöstöjohtaja Mira Prinz Broman Groupista.

Kokonaan etätyötä ei ole Broman Groupissa kuopattu, hakusessa on tasapaino lähi- ja etätyölle. Jos etätyö on omassa toimenkuvassa mahdollista, sitä saa tässä konsernissa tehdä enintään 50 päivää vuodessa.

Tasaisesti vuodelle jakaen tuosta tulee noin yksi etätyöpäivä kullekin viikolle. Sama viikoittainen jaottelu, neljä lähityöpäivää ja yksi etätyöpäivä, on nyt myös teknologiayritys Bolt Worksissa, kertoo yrityksen henkilöstöjohtaja Pekka Ahola. Bolt Worksin päätoimiala on henkilöstövuokraus.

– Operatiivisella puolella meillä on ollut vuoden alusta tämä vahva lähityösuositus.

Maailmalla verkkokauppajätti Amazon ilmoitti äskettäin, että se pakottaa toimistoväkensä kotikonttoreilta toimistolle viitenä päivänä viikossa 2. tammikuuta alkaen. Yhtiön lähityöpakon piirin kuuluvien määrästä ei ole tarkkaa lukua. Uutistoimisto AFP arvioi määräksi runsasta 300 000 työntekijää.

Amazonissa tiukka linja ei ole miellyttänyt kaikkia, ja ihmisiä on tiettävästi irtisanoutunut.

Yhteisöllisyys syntyy kasvokkain

Lähityön suosimiseen on Bolt Worksissa kahdenlaiset perusteet.

– Ensimmäinen oli ajatus tehokkuuden nostosta. Koimme, että operatiivisissa tiimeissä tiedonkulku on suorempaa ja toiminnan tehokkuus ja sujuvuus parempaa lähityössä. Halusimme käyttää parhaita käytäntöjä. Oli havaittu, että tämä toimii, Ahola sanoo.

Toinen peruste on työhyvinvointi.

– Se, että työtä tehdään runsaasti etänä, estää yhteisöllisyyden rakentumista. Samoin esihenkilöillä voi olla jatkuva huoli, että mitenkähän tuo työntekijä voi ja pärjää, jos tämä on jatkuvasti paljon etätyössä.

Broman Group -konsernin tunnetuin yritys on Motonet. Mira Prinz kertoo, että konsernissa vain pieni osa henkilöstöstä tekee etätöitä.

– Esimerkiksi Motonetissä valtaosa työntekijöistä on tehtävissä, joita ei voi tehdä etänä, esimerkiksi myyjät ja varastotyöntekijät. Asiantuntijatehtävissä etätyötä on saanut meillä tehdä.

Ideoiden pallottelua

Jos ja kun yritykset tiukentavat lähityövaatimusta, monen mieleen saattaa tulla, onko yrityksissä havaittu tai epäilty laistamista tai laiskottelua etätöissä. Etätyötä ei ole välttämättä helppoa valvoa.

Sekä Ahola että Prinz kiistävät, että tuosta olisi kyse.

– Meillä on mittarit jotka kertovat, mikä on ollut suoritustaso etätöissä. Enemmän on kyse siitä, että kun tiimi on koolla eikä viestittele pelkästään Teamsin kautta etänä, tiedon kulku on paljon parempaa, Ahola kertoo.

Prinz kiistää oletuksen lusmuilusta etätöissä vielä jyrkemmin.

– Ennemminkin on niin, että etätyössä pidetään vähemmän taukoja kuin työpaikalla.

Prinzin mukaan heillä on voimassa lisäksi määräys, että joka maanantai ja perjantai ovat kaikille töissä oleville lähityöpäiviä.

– Pyrimme näin rakentamaan sellaista kulttuuria, että kohtaamme kasvokkain ja voimme oppia toisiltamme sekä pallotella ideoita yhdessä.

"Tulokas tarvitsee vierihoitoa"

Lähityön suosimista puoltaa niin Prinzin kuin Aholankin mukaan vielä yksi merkittävä asia.

– Tulokkaiden perehdyttäminen on paljon vaikeampaa, jos ollaan vahvasti etätöissä. Uusi työkaveri tarvitsee alussa aika paljon niin sanotusti vierihoitoa, Ahola muotoilee.

Prinz täydentää, että nuorten tulokkaiden sitouttaminen työelämään ja työyhteisöön vaatii läsnäoloa, ainakin ensimmäisessä ja toisessa työpaikassa.

– Lähityö on erityisen tärkeää siinä vaiheessa, mutta välillä myös meille kaikille.

Prinzin tietoon ei ole tullut, että heidän konsernistaan olisi lähtenyt työntekijöitä melko tiukan lähityövaatimuksen vuoksi.

– Mutta on reilua tuoda asia esiin työntekijöiden rekrytoinnissa heti haastattelujen yhteydessä. Varmasti joku on jättänyt tulematta meille tästä syystä. Työnhakijoille ei saa maalata väärää kuvaa etätyön mahdollisuudesta.

Broman Groupissa on sen viestinnän nettisivujen mukaan runsaat 2 000 työntekijää. Bolt Worksin henkilökunta puolestaan koostuu Aholan mukaan noin 150 toimihenkilöstä, ja sen kautta asiakkaille vuokrattavia työntekijöitä on runsaat 3 000.

Lue lisää: Miten etätöissä kommelletaan? Heikillä oli videopalaveri käynnissä, kun Ruffe-koira yllätti: "Siinä oli hetken aikaa selittämistä"

Tuoreimmat aiheesta

Etätyö