Nuuskan käytön sallimisessa isoja eroja työpaikoilla – varoitukset voivat johtaa potkuihin

3:12img
Video: MTV kokeili nuuskan tilaamista netistä – näin nopeasti tavara tuli perille.
Julkaistu 26.05.2019 03:00

MTV UUTISET - STT

"Savuttomuus" ei aina tule käskynä ylhäältä, vaan joskus työntekijät jopa toivovat sitä.

Posti alkoi vuoden alussa edistää savuttomuusajattelua yrityksen sisällä, kertoo työhyvinvointijohtaja Anne Tallgren. Myös sähkötupakka ja nuuska luetaan näiden savuttomuusperiaatteiden piiriin. Työaikana ei tupakkatuotteita saa käyttää.

Vaikka monissa yrityksissä pyritään savuttomuuteen, eroavat yritysten näkemykset toisistaan erityisesti nuuskan käytön kohdalla.

Postissa nuuskaa ei saa lätkäistä ylähuuleen työaikana, vaan korkeintaan tauoilla. Jokaiselle, jonka "huuli törröttää" ei silti sanktioita satele.

Jos työntekijä käyttää tupakkatuotteita työaikana, voi esimies muistuttaa häntä savuttomuusperiaatteista. Seuraamuksia ei Tallgrenin mukaan tule, vaan savuttomuuteen halutaan kannustaa positiivisesti.

– Suoranaisesti ei ole mitään seuraamuksia. Positiivisesti kannustetaan, Tallgren sanoo.

Tallgrenin mukaan yrityksessä tarjotaan savuttomuuteen tukea työterveyshuollon myötä. Korvaushoitoja voidaan myös maksaa, kun ne on hankittu työterveyshuollon kautta.

Tallgren kertoo, että työntekijät lähinnä polttavat savukkeita. Nuoremman ikäluokan – jota Posti työllistää runsain määrin – keskuudessa nuuska on sen sijaan Tallgrenin mukaan tämän päivän sana.

Savuttomuus ei ole kuitenkaan työnantajan sanelema tavoite.

– Työsuojelutoimikunnasta tuli toive, että eikö Postilla voitaisi jo lähteä edistämään savuttomuutta, Tallgren kertoo.

Nuuska voi johtaa jopa potkuihin

Metsäteollisuusyhtiö UPM:ltä kerrotaan, että savukkeet ja sähkötupakka ovat kiellettyjä. Tehtaan porttien sisällä ei näitä nikotiinituotteita saa käyttää.

Nuskaa ei olla kuitenkaan lähdetty kieltämään. Syynä tähän on ollut se, että nuuskan käyttöä olisi yhtiön mukaan mahdoton valvoa.

Saarioisten tehtailla laitettiin sen sijaan kaikki tupakkatuotteet pannaan jo kymmenen vuotta sitten. Jos nuuskaa haluaa käyttää, on tätä varten lähdettävä tehtaan porttien ulkopuolelle.

– Periaatteessa se on niin kuin mikä tahansa järjestyssääntörikkomus. Eli on mahdollista, että tulee suullinen varoitus, jos on rikkonut sääntöä. Jos tarpeeksi monta varoitusta ottaa, voi työsuhdekin päättyä, jos ei korjaa toimintaansa, laatu-, vastuullisuus-, ja lakiasioiden johtaja Tero Tuominiemi Saarioiselta kertoo.

Saarioisen tehtaille kielto tuli ylhäältä käsin. Tupakointi ja korkea hygieniä, jota elintarviketuotanto vaatii, eivät kulkeneet yhtiön mielestä käsi kädessä.

Myös Keskolla on suunnitelma savuttomuuden saavuttamiseksi. Yksittäisissä toimipaikoissa savuttomuusperiaatteet ovat jo käytössä.

Keskon työterveyshuollon ylilääkäri Pirjo Anttila sanoo, että periaatteet koskevat myös nuuskan käyttöä. Tätä ei kuitenkaan Anttilan mukaan valvota erityisesti, eikä siitä seuraa rangaistuksia.

– Savuttomuuslinjaukseen edetään tuen kautta sen sijaan, että se on kieltojen kautta tehtyä.

Nuuskan käyttö on lisääntynyt

2000-luvulla päivittäinen tupakointi on ollut pääsääntöisesti vähentymään päin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 20–64 vuotiaista suomalaisista tupakoi päivittäin hieman noin 13 prosenttia vuonna 2017.

Sen sijaan nuuskan käyttö on lisääntynyt erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä viime vuosina. 20–34-vuotiaista miehistä nuuskaa käytti päivittäin melkein joka kymmenes vuonna 2017.

Lapin Kansa kertoi 8. toukokuuta, että Metsä Group oli kieltänyt nuuskatuotteiden käytön Kemin Pajusaaren tehtaansa alueella. 

Nuuskan käytön kieltämisen tulee perustua lakiin

Työpaikoilla on yritetty asettaa nuuskan käytölle rajoja aiemminkin, joskus myös huonolla menestyksellä.

Vuoden 2011 lopulla Kouvolan kaupunginhallitus päätti, että seuraavan vuoden alusta kaupunki julistetaan savuttomaksi. Kaupungin henkilöstöltä kiellettiin päätöksen myötä kaikkien tupakkatuotteiden käyttö työaikana – lukuun ottamatta ruokailu- ja kahvitaukoja.

Vuonna 2013 eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin linjasi, että kaupunginhallitus oli kieltänyt nuuskan käytön työtiloissa laajemmin kuin tupakkalaissa säädetään. Tuolloisessa tupakkalaissa oli kielletty nuuskan käyttö niissä työtiloissa, joissa tupakointikin oli lain nojalla kielletty

Laissa säädettyjä työtiloja olivat muun muassa virastojen yhteiset ja yleisölle varatut sisätilat. Kouvolassa nuuskaaminen kiellettiin kuitenkin myös muun muassa työntekijöiden omissa työhuoneissa.

– Ratkaisu perustui siihen vanhaan lakiin, jossa tupakan savu oli sellainen, minkä perusteella saattoi kieltää sen, kertoo esittelijäneuvos Ulla-Maija Lindström oikeusasiamiehen kansliasta.

Muiden altistuminen savulle oli tuolloin ainoa syy, jonka perusteella työnantaja saattoi kieltää tupakkatuotteiden käytön laissa säädettyjä työtiloja laajemmalle. Nuuskasta ei savuhaittaa kuitenkaan synny.

Tupakkalaki on sittemmin muuttunut. Vuonna 2016 voimaan tulleen lain aikana ei ole uusia tapauksia tullut käsittelyyn. Lindström kertoo, ettei hän tämän vuoksi tunne uutta lakia tarpeeksi hyvin, että voisi nykyisiä nuuskakieltoja kommentoida.

Tuoreimmat aiheesta

Nuuska