Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan sosiaali- ja terveysministeriö arvioi edelleen, että potilasturvallisuuslakia on syytä käsitellä eduskunnassa.
– Tilanne on aidosti hyvin vakava, Marin sanoi eduskunnassa toimittajille.
– Meillä on ministerivastuun mukaisesti velvollisuus viedä tämänkaltaista lainsäädäntöä eteenpäin, jos on riski siitä, että ihmisten henki ja terveys voi vaarantua, kuten yhä kotihoidon osalta ymmärtääkseni [tilanne] on.
Marin kuvailee kokonaisuutta hyvin hankalaksi, mutta uskoo ratkaisuja vielä löytyvän. Tällä hetkellä sote-valiokunta valmistelee mietintöä hallituksen esityksestä.
Marin: Lain valmistelu yhä välttämätöntä
Hallituspuolueista vasemmistoliitto on vaatinut lakiin tiukempaa rajausta, ja vihreiden mukaan esitystä on syytä arvioida uudelleen. Taustalla on huoli lakko-oikeuden tarpeettomasta rajoittamisesta.
– En usko, että yksikään hallituspuolue tai yksikään ministeri haluaa perusoikeuksia, joka lakko-oikeuskin on, tarpeettomasti rajoittaa, Marin sanoi.
Pääministeri kuitenkin painotti lain välttämättömyyttä ja kutsui tilannetta sosiaalidemokraattien kansanedustajille vaikeaksi.
Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat ilmoittaneet työtaistelutoimista, kuten joukkoirtisanoutumisista ja siirron kielloista. Järjestöt ovat kritisoineet potilasturvallisuuslakia lakko-oikeden rajoittamisesta ja kuvailleet sitä "pakkolaiksi".
Marinin mukaan työstaistelut ovat työmarkkinaosapuolten ratkaistavissa, ei hallituksen. Pääministeri ei kommentoinut tarkemmin, miten nykyisen esityksen mukaan potilasturvallisuuslailla voitaisiin puuttua työtaistelutoimiin.
Lue lisää: Sote-valiokunnan Lohi: Oikeuden päätökset lakkojen kieltämisistä eivät ole muuttaneet arvioita potilasturvallisuuslain välttämättömyydestä
Tehy ja Super: Joukkoirtisanoutumiset etenevät – hoitajajärjestöt julistivat koko kunta-alalle tilapäisen siirron kiellon
Katso myös: Näin hoitajat ajatelevat lakkoilun rajoittamisesta ja palkkaneuvottelujen jumista