Hallitus ei tänään vienyt kiisteltyä hoitajat työhön velvoittavaa potilasturvalakia eteenpäin. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin mukaan tilannetta on tarkkailtava seuraavat vuorokaudet.
Hallitus päätti tänään ottaa lisäaikaa pohdintaan siitä, tarvitaanko potilasturvalakia, jolla lakkoilevat hoitajat voitaisiin velvoittaa töihin.
Sosiaali- ja terveysasioita käsittelevä ministeriryhmä kokoontuu sunnuntai-iltana.
– Seuraamme vielä kolme vuorokautta tätä tilannetta, ministeri Aki Lindén kertoo.
Toisin sanoen laki ei vielä näe päivänvaloa, mutta jos turvallisuustilanne pahenee lähipäivinä, laki voisi vielä tulla eduskuntaan käsittelyyn ensi viikon alussa.
Laki mahdollistaisi lakkoilevienkin hoitajien velvoittamisen välttämättömiin töihin, esimerkiksi teho- ja ensihoitoon sekä synnytyksiin ja syöpäleikkauksin, jos potilaiden henki ja terveys olisivat vaarassa.
Moni hallituspoliitikko on vastustanut lakia julkisesti. Ainakin vasemmistoliiton, vihreiden ja ministerin oman puolueen SDP:n eduskuntaryhmissä on paljon lain vastustajia.
Ministeri Lindén ei halua kommentoida sitä, onko lailla realistisia mahdollisuuksia edetä.
– En ota tähän kantaa, Lindén sanoo.
Lue myös: MTV Uutisten tieto: Kiisteltyä potilasturvallisuuslakia ei edistetä – vielä
"Tässä on tapahtunut myös muutoksia"
Hoitajaliitot sekä sosiaali- ja terveysministeriö ja alueelliset viranomaiset ovat olleet julkisesti hyvin eri linjoilla siitä, onko suojelutyötä ollut riittävästi.
Keskustelu on äitynyt kuumaksikin, kun hoitajaliitot Tehy ja SuPer ovat torjuneet syytöksiä potilaiden terveyden vaarantamisesta ja syyttäneet työnantajaleiriä virheellisen tiedon levittämisestä.
Potilasturvalain lakiteksti on valmiina. Lindénin mukaan laki tarvitaan, jos suojelutyötä ei ole riittävästi, kuten tilanne hänen mukaansa nyt on.
– Tässä on tapahtunut myös muutoksia, eräissä sairaanhoitopiireissä parempiin suuntiin, mutta tilanne ei ole vielä hyvä.