Hallituksen sisällä vastustetaan hoitajia töihin velvoittavaa potilasturvalakia – vihreiden ryhmä suhtautuu kriittisesti, keskusta ja RKP suopeampia

Vihreiden eduskuntaryhmä on kriittinen sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltua potilasturvalakia kohtaan. Keskustan ja RKP:n ryhmissä ymmärrystä on enemmän.

Hallitus on valmistellut potilasturvalakia, jonka avulla nyt lakkoilevat hoitajat voitaisiin velvoittaa potilaiden henkien ja terveyden kannalta välttämättömiin töihin.

Poikkeuksellinen lakko-oikeutta rajaava laki kerää vastustusta hallituksen sisällä ainakin kolmessa eduskuntaryhmässä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne kertoo MTV Uutisille ryhmänsä suhtautuvan lakiin kriittisesti.

– Kukaan ei halua vaarantaa potilasturvallisuutta, mutta kyllä meidän ryhmässämme on hyvin kriittinen suhtautuminen tämäntyyppiseen lakiin. Kyllä pitäisi kääntää kivet ja löytää keinot taata potilasturvallisuus mielellään ilman tällaista lakia, Harjanne sanoo.

Keskustassa ymmärrystä on enemmän.

– Tällä hetkellä odotetaan ministeri Lindeniltä ja sosiaali- ja terveysministeriöltä tietoa, onko laki tarpeellinen ja miten tilanteeseen pitäisi reagoida, keskustan ryhmän varapuheenjohtaja Jouni Ovaska toteaa.

– Kyllähän lakonkin aikana pitää huolehtia tietysti potilasturvallisuus, mutta tämä on nyt ministeri Lindénin käsissä, Ovaska linjaa.

Myös RKP:n ryhmässä ajatellaan, että lakia voidaan tarvita, jos sosiaali- ja terveysministeriössa katsotaan, ettei potilaiden turvallisuudesta voi muuten huolehtia.

– Nyt on vähän ristiriitaista tietoa siitä, ollaanko jo siinä tilanteessa vai ei, että potilasturvallisuus vaarantuu. On oleellista, että tästä saadaan nyt varmaa tietoa, ryhmänjohtaja Anders Adlercreutz vetoaa.

Jo eilen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi MTV Uutisille, ettei ole lainkaan innostunut laista. Hänen mukaansa SDP:n ryhmässä toivotaan laajasti, ettei asiassa tarvitsisi turvautua lainsäädäntöön.

Myös vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Jussi Saramo kertoi ryhmänsä suhtautuvan lakiin kriittisesti.

Pääoppositiopuolueista kokoomus ei ole ottanut lain osalta erityisen vahvaa kantaa suuntaan tai toiseen. Perussuomalaiset julkaisi tänään tiedotteen, jossa puheenjohtaja Riikka Purra arvosteli lakia ja "hoitajien kepittämistä".

Lindén: Laki ei ole kaatumassa

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin esittämällä lailla halutaan varmistaa niin sanotun suojelutyön toteutuminen. Hoitajien lakkoilu ei saisi pysäyttää potilaiden hengen ja terveyden kannalta välttämätöntä hoitotyötä.

Laki koskisi esimerkiksi välttämätöntä ensihoitoa, tehohoitoa, synnytyksiä ja välitöntä hoitoa vaativia syöpäleikkauksia.

Hallitus tekee torstaina päätöksen siitä, esitetäänkö lakia eduskuntaan. Lindén totesi tänään eduskunnassa toimittajille, ettei laki ole kaatumassa.

– En käyttäisi sanaa kaatumassa. Tilannetta lakkokentällä seurataan. Laki on luonnoksena valmiina, ja nyt arvioidaan tilannetta, tuleeko sosiaali- ja terveysministeriön eli käytännössä minun se antaa, Lindén kommentoi.

Hoitajaliitot ja viranomaiset ovat olleet eri linjoilla siitä, onko suojelutyöhön tällä hetkellä osoitettu riittävästi hoitajia.

Tehyn ja SuPerin mukaan suojelutyössä on riittävästi hoitajia, sosiaali- ja terveysministeriön sekä eräiden sairaanhoitopiirien mukaan potilaiden hengen ja terveyden riskeeraavia tilanteita on jo syntynyt.

Lue myös:

    Uusimmat