Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valmistelevat mallia, jolla rokotteita voitaisiin kohdentaa painotetusti pahimmille epidemia-alueille, kun riskiryhmät on rokotettu, totesi pääministeri Sanna Marin (sd.) tiedotustilaisuudessa.
– Riskiryhmät ja nykyisessä asetuksessa olevat ryhmät, kuten terveydenhuollon henkilöstö, hoitokotien asukkaat ja -henkilöstö ja sen lisäksi riskiryhmiin kuuluvat henkilöt on syytä rokottaa kaikkialla Suomessa ensimmäiseksi, Marin totesi.
Tämän jälkeen, kun nämä ryhmät on rokotettu, pääministerin mukaan voidaan kohdentaa pahimmille alueille rokotteita. Tähän ei hänen mukaansa ole kuitenkaan vielä valmista mallia.
– Nyt asiantuntijat arvioivat, miten tämä voitaisiin parhaiten toteuttaa.
Pahimmat alueet pääkaupunkiseudulla ja Turussa
Kaavaillun rokotejärjestyksen muuttamisen lisäksi koronaa pyritään suitsimaan liikkumisrajoituksilla. Valtioneuvosto julkaisi keskiviikkoiltana lakiluonnoksen liikkumisrajoituksista pahimmille epidemia-alueille. Pahin alue kattaa luonnoksen perusteella tällä hetkellä Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Turun kunnat.
Uudella lailla rajoitettaisiin koronatartuntojen estämiseksi sitä, millä asioilla ihmiset saavat oman pihapiirinsä ulkopuolella liikkua ja kenen kanssa. Esitys vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän.
Johtaja Mika Salminen THL:stä arvioi, että pelkkä rokotejärjestyksen muuttaminen tuskin riittäisi koronatartuntojen suitsimiseen riittävän nopeasti.
– Ensinnäkin asia on niin, että rokotteiden ohjaamista ei voida napin painalluksella huomiseksi muuttaa. Myös suojavaikutus tulee viiveellä, eli tällä tätä ei ratkaista välittömästi, Salminen totesi.
Salmisen mukaan se, että rokotuksella saataisiin helpotusta pahimmille alueille, kestäisi vähintäänkin viikkoja.
Katso yllä olevalta videolta koko pääministerin tiedotustilaisuus – näin liikkumisrajoitukset vaikuttavat tavalliseen ihmiseen.