Kaikki nykyiset rajoitukset pidettävä voimassa, jos haluamme edes lähelle viime kesän kaltaista kesää, sanoo STM:n Varhila MTV:lle

7:22img
Miten STM:ssä suhtaudutaan koronarokotusten kohdentamiseen pahoille tartunta-alueille? Kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastaa
Julkaistu 30.03.2021 17:54
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Hallitus neuvottelee huomenna koronarokotteiden kohdentamisesta taudista pahiten kärsimille alueille, kertoi STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila MTV:n Viiden Jälkeen -ohjelmassa.

Varhilan mukaan rokotteiden kohdentaminen vaatisi todennäköisesti myös lakipykälien muutoksia.

– Saamme todennäköisesti ja toivottavasti yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnon, mitä pyysimme eilen. Odotamme myös arviota siitä, tarvitaanko asetuksen muutosta ja luonnostelemme mahdollisia pykäläluonnoksia.

– Vaikutusarvioinnit tarvitaan ja niitä käymme THL:n kanssa läpi, Varhila kertoi hetki sitten MTV Uutisille.

THL arvioi muutama päivä sitten, että koronarokotusten kohdentaminen alueellisesti on toteutettavissa. Malli vähentäisi tehohoidon tarvetta jonkin verran, mutta ei hillitsisi epidemian etenemistä merkittävästi.

Rokotusten mahdollisimman ripeä edistyminen ikääntyneillä, riskiryhmissä ja alttiina olevassa väestössä on ensisijaista, THL totesi lausunnossaan STM:lle.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta totesi maanantaina Ylen haastattelussa, että rokotusten alueellista painottamista voidaan perustellusti lähteä valmistelemaan jo nyt, vaikka toteutus sitten menisikin 2-4 viikon päähän.

– Alueellinen painottaminen on mahdollista vasta kun rokotteita on käytössä selvästi enemmän kuin nyt, Tervahauta sanoi Ylelle.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmän kanta asiaan on, että rokotuksia tulisi kohdentaa pahimmille alueille.

"Kaikki nykyiset rajoitukset on pidettävä voimassa"

Kirsi Varhilan mukaan rokotusten edetessä massavaiheeseen eräs mahdollinen järjestys voisi olla ihmisten rokottaminen iäkkäämmistä ikäryhmistä kohti nuorempia ikäryhmiä syntymävuosien mukaan.

Lue myös: Tutkijat varoittavat: Uusia koronarokotteita saatetaan tarvita jo vuoden sisällä

Etusijalla olisivat entiseen tapaan sote-henkilöstö sekä riskiryhmät. Varhila muistutti, että myös esimerkiksi sote-alalla koronapotilaita hoitavat kesätyöntekijät tarvitsevat pian koronarokotukset.

Erilaisten riskitekijöiden ja riskiryhmien määritteleminen ja arvioiminen on pääasiassa THL:n käsissä.

Kirsi Varhila toteaa koronatapausten kääntyneen hienoiseen laskuun pääkaupunkiseudulla. Kansliapäällikkö arvioi, että tällä hetkellä voimassa olevien rajoitusten vaikutukset näkyvät pitkällä aikaviiveellä.

– Yksi selkeä vaikutus on ravintoloiden sulkemisella, niin valitettavaa kun se onkin. Kaikki nykyiset rajoitukset on pidettävä voimassa ja tautitaakkaa täytyy saada erittäin paljon alemmas, jos haluamme päästä edes lähellä samanlaista kesää kuin viime kesä.

Lue myös: Saavatko ylipainoiset rokotteen ennen muita? Näin vastaa infektiolääkäri Asko Järvinen – ottaa myös kantaa maakuntien kritiikkiin

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus