Hallitus kokoontuu huomenna neuvottelemaan koronatilanteesta ja rajoitustoimista. Neuvottelut alkavat Säätytalossa tiistai-iltapäivänä kello 15.
Koronatilanne on vaikeutunut, koronapotilaiden määrä sairaaloissa on kasvanut ja uutena huolena on omikron-virusmuunnos, josta koko hallitus saa huomenna lisätietoa asiantuntijoilta. Katsaus on luvassa luonnollisesti epidemiatilanteesta ja rokotuksista.
MTV Uutisten tietojen mukaan asialistalla on esimerkiksi valtakunnallinen etätyö- ja maskisuositus. Pohdinnassa on myös rajoitusten ulottaminen THL:n riskiluokituksessa kohtalaisen riskin tapahtumiin. Tällaisia olisivat esimerkiksi liikuntapaikat ja seisomakatsomolliset ulkoilmatilaisuudet.
Vaikeimpia korona-alueita eli leviämisalueita on tarkoitus ohjeistaa ottamaan käyttöön lain mahdollistamat rajoitukset. Päätösvalta rajoituksista on ravintolarajoituksia lukuunottamatta pääosin alueilla.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on arvostellut Uuttamaata liian kevyistä rajoituksista esimerkiksi viikonloppuna MTV:n Uutisextrassa.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti tänään suosittavansa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että pääkaupunkiseudulla sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan 20 henkilöön. Näistä rajoituksista voi vapautua koronapassilla, eivätkä ne koske alle 16-vuotiaita.
Testaukseen ryhtiliike?
Myös testauksen ja jäljityksen lisäämisestä on tarkoitus neuvotella huomenna Säätytalolla. Kysymys on hankala, sillä resurssit ovat pois muualta. Hallitus joutuu pohtimaan, miten tärkeää on tavoittaa altistuneet ihmiset, jotka ovat saaneet molemmat rokotukset. Joillain alueilla esimerkiksi täysin rokotettujen tai lasten on ollut vaikea päästä julkisen puolen koronatestiin.
Alueita halutaan ohjeistaa koronapassin tehokkaaseen käyttöön. Sitä pitäisi vaatia koko tilaisuuden tai ravintolan aukioloajan, eikä vain siitä lähtien, kun rajoitukset alkavat.
Tarkoituksena on kohdistaa rajoitustoimia rokottamattomiin eli koronapassilla rajoitukset voisi välttää. Koronapassin voi toki edelleen saada myös riittävän tuoreella negatiivisella testituloksella.
Käsittelyssä on myös sote-henkilöstön rokotusvelvoite ja mahdollisesti rajapäätökset.
MTV Uutisten tuoreessa koronakyselyssä 85 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöltä pitäisi edellyttää rokotusten ottamista.
Nohynek-moitteet herättävät kummastusta
Useat MTV Uutisten tavoittamat hallituslähteet ihmettelevät THL:n ylilääkäriin Hanna Nohynekiin kohdistunutta kovaa kritiikkiä. Iltalehden mukaan THL ja Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) eivät ole noudattaneet hallituksen pyyntöä nopeuttaa kolmannen koronarokotuksen antamista alle 60-vuotiaille. Myös lääketieteen asiantuntijat arvostelivat tänään Nohynekin rokotekommentteja Helsingin Sanomien vieraskynäpalstalla.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Nohynek arvioi tänään MTV Uutisille, että kolmansilla rokotuksilla ei ole vielä kiirettä, koska Suomessa on pidempi rokoteväli kuin monessa muussa maassa. Nohynekin mukaan tämä tarkoittaa, että kaksi rokotusta antaa myös pidemmän suojan vakavaa sairastumista vastaan.
Hallituksessa tunnistetaan jo pitkään kytenyt jännite sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n linjan välillä. Samaan aikaan STM:n ulkopuolella toimivat hallitustahot ihmettelevät rokoteasioiden henkilöitymistä Nohynekiin. Nohynek toimii myös KRAR:n sihteerinä.
–Kansalaisten näkökulmasta on huolestuttavaa, että THL:n asiantuntijuutta kyseenalaistetaan julkisesti. Se lisää vain hämmennystä, useampi lähde sanoo.
Erityisesti perhe-ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on kiirehtinyt kolmatta rokotekierrosta alle 60-vuotiaille huonontuneen koronatilanteen takia.