Kasvuyrittäjien ja sijoittajien suurtapahtuma Slushissa Helsingissä lavalle noussut pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisi pelkäävänsä sitä, että Eurooppa on toistamassa Venäjän kohdalla tehtyjä energiariippuvuuden virheitä myös teknologiasektorilla.
– Meidän pitää varmistaa, ettemme tee samoja virheitä teknologiassa kuin olemme tehneet energiassa, lääkintätarpeissa ja monilla muilla alueilla, Marin sanoi.
Marin mainitsee ongelmakohdaksi muun muassa riippuvuuden Taiwanista mikropiirien ja puolijohteiden tuotannossa. Taiwan on demokraattisesti hallinnoitu saari, jota Kiina pitää kapinallisena maakuntanaan ja jonne sen on pelätty hyökkäävään.
Marinin mukaan Euroopan riippuvuusongelmat nousivat esiin jo koronapandemian alussa, kun lääkintätarpeista kuten kasvomaskeista tuli pulaa.
– Haasteet, joita olemme kohdanneet, ovat paljastaneet haavoittuvuutemme. Tämän pitäisi olla oppitunti Euroopalle ja koko maailmalle. Kun pandemia iski meihin, näimme, kuinka riippuvaisia olimme lääkkeistä ja lääkintätarpeista, joita toimme Aasian maista ja erityisesti Kiinasta.
Tämä aiheutti Marinin mukaan Euroopan maille paljon ongelmia.
– Nyt Euroopassa on sota. Näemme, kuinka raskaasti tämä vaikuttaa paitsi Ukrainaan myös koko Eurooppaan energian vuoksi. Olemme liian riippuvaisia venäläisestä energiasta, ja se aiheuttaa meille paljon ongelmia. Nämä riippuvuudet on katkaistava kokonaan, mutta se vie aikaa.
Marinin haastattelija vaihtui Slushin toimitusjohtajaan
Marinin esiintymisen pääteemana oli Euroopan strateginen autonomia, ja Euroopan maiden riippumattomuus esiintyi Marinin puheissa myös turvallisuuspolitiikan kohdalla.
Marinin mukaan Euroopalle on ollut elintärkeää se, että Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa anteliaasti sen puolustussodassa Venäjää vastaan. Marinin mukaan asiat ovat kuitenkin Euroopassa huonolla tolalla, kun Yhdysvaltojen apua tarvitaan näin paljon.
– Luojan kiitos Yhdysvallat on osallistunut Ukrainan tilanteeseen näin voimakkaasti, mutta emme voi olla näin riippuvaisia muiden avusta, oli kyse sitten Yhdysvalloista tai muista maista. Meidän on rakennettava omia kykyjämme ja oltava parempia kumppaneita Nato-maille, Marin sanoi.
Marinin esiintyminen Slushin lavalla aiheutti mediakohun kun pääministerin aikeet julkistettiin. Alun perin pääomasijoitusyhtiö Headlinen edustajan oli määrä haastatella Marinia tapahtumassa. Marinin puoliso Markus Räikkönen työskentelee samassa yrityksessä sijoittajana.
Lue myös: Oikeuskansleri otti kantaa Marinin Slush-esiintymiseen – ministerin tulee arvioida itse omaa toimintaansa
Sittemmin Marinin haastattelijaksi vaihdettiin Slushin toimitusjohtaja Eerika Savolainen.
Slushin järjestäjät odottavat tänään alkaneeseen kaksipäiväiseen tapahtumaan saapuvaksi 12 000 kävijää, 4 200 startup-yrittäjää ja -operaattoria sekä 2 200 sijoittajaa.
Marin jatkoi Slushin lavalta kohti tänään järjestettävää kohtalokasta valtioneuvoston yleisistuntoa, joka on viimeinen, jossa hallitus ehtii lähettää eduskunnalle varmuudella tällä kaudella käsittelyyn ehtiviä esityksiä.
Valtioneuvosto on tänään tiedottanut, että lainsäädäntösuunnitelmasta on ministerityöryhmän linjauksella poistettu seitsemän esitystä valmistelun keskeneräisyyden vuoksi tai eduskunnan työtaakan keventämiseksi, minkä lisäksi suunnitelmasta poistetaan kymmenen muuta esitystä.
5:31