Pääministeri Marinilta tiukka viesti Australiassa: "Nyt on aika lopettaa olemasta naiiveja"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) varoittaa maailman maita naiivista suhtautumisesta Kiinaan. Marinin mukaan on tärkeää, että demokraattiset maat vähentävät teknologia- ja energiariippuvuuttaan autoritaarisista maista.

Marin lausui kommenttinsa puhuessaan Lowy Institute -ajatushautomossa Australian-vierailullaan. Lausunnoista uutisoi muun muassa Financial Times.

– Nyt on aika lopettaa olemasta naiiveja, myös Kiinan suhteen, Marin sanoi.

Marinin mukaan tämä ei tarkoita sitä, että kaikki kauppasuhteet Kiinaan katkaistaisiin. Peking on hänestä yhä tärkeä kumppani kansainvälisissä asioissa, kuten ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa.

Demokraattisten valtioiden olisi Marinin mielestä kasvatettava strategista autonomiaansa. Strategisen autonomian kasvattamisella tarkoitetaan tavoitetta vähentää ulkopuolisia riippuvuuksia yhteiskunnan kannalta tärkeimmillä sektoreilla.

– Meillä on huolemme Kiinasta ja on varmistettava, että emme ole kriittisillä tavoilla riippuvaisia siitä, Marin sanoi.

Samansuuntaisia lausuntoja antoi tällä viikolla myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Hänestä puolustusliiton jäsenten täytyy alkaa arvioida riippuvuuttaan Kiinasta, vaikka kaupankäyntiä ja asiointia maan kanssa tulisikin jatkaa tulevaisuudessa.

"Eurooppa ei ole tarpeeksi vahva"

Euroopassa strategisesta autonomiasta puhutaan myös silloin, kun halutaan vähentää sotilaallista riippuvuutta Yhdysvalloista.

– Olen nyt raa'an rehellinen. Eurooppa ei ole juuri nyt tarpeeksi vahva. Olisimme isoissa vaikeuksissa ilman Yhdysvaltojen antamaa tukea Ukrainan sodassa.

Marinin mukaan muuttunut globaali turvallisuustilanne tiivistää Australian ja Euroopan suhteita. Hän tapasi Sydneyssä Australian pääministeri Anthony Albanesen.

Pääministerit keskustelivat tapaamisessaan Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan, Ukrainan tukemisesta, Suomen tulevasta Nato-jäsenyydestä sekä indopasifisen alueen turvallisuustilanteesta ja suurvaltasuhteista. 

Pääministerit julkistivat tapaamisensa yhteydessä yhteisen julkilausuman, jossa korostetaan edistyksellisten ja samanmielisten maiden yhteistyötä ja sen mahdollisuuksia eri osa-alueilla.

Lue myös:

    Uusimmat